Közigazgatás
Wysocki tábornokra és lengyel hősökre emlékeztek a Jászságban
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
2018. március 5.

Ismét lengyel, cseh és osztrák hagyományőrzők vendégeskedtek a megyeszékhelyen, ahol idén 22. alkalommal idézték fel az 1849. március 5-i szolnoki csatát. A hadijátékot megelőzően megkoszorúzták Józef Wysocki tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított táblát a Lengyel légió utcában. A koszorúzási ünnepségen a kormányhivatalt dr. Berkó Attila főigazgató és dr. Bozó Andrea, a járási hivatal vezetője képviselte.

A közlemény szerint az 1848-49-ben mintegy négyezer lengyel harcolt a magyar nép szabadságáért, a katonai vezetők közül - az eseményekre gyakorolt hatásuk miatt is - három bátor és a magyarok ügye iránt elkötelezett tábornok emelkedik ki: Bem, Dembinski és Wysocki. Bár több jelentkező is volt, Kossuth végül Józef Wysockit bízta meg a légió felállításával. Wysocki katonáival 1849. február elején csatlakozott Damjanich csapataihoz.

A lengyel légió zászlóalja és a dzsidásszázad jelentős szerepet játszott az 1849. március 5-i szolnoki diadal kivívásában.

Wysockit az ütközetben tanúsított bátorságáért ezredessé léptették elő, és hadosztályparancsnokká nevezték ki, egyúttal megkapta a Magyar Katonai Érdemrend III. osztályát. Részt vett a tavaszi hadjárat ütközeteiben. 1849 májusában megkapta a vezérőrnagyi rangot és ő lehetett az összevont lengyel légió főparancsnoka

Az áldozatkész, s a katonák közül hidegvérével és bátorságával kitűnő Józef Wysocki tábornokra és a lengyel légió hőseire emlékeztek a Lengyel légió utcában található emléktáblánál. A megemlékezésen Berkó Attila főigazgató és Bozó Andrea, a járási hivatal vezetője koszorúzott - áll a tájékoztatásban.

Kapcsolódó cikkek
Díjazták a szolnoki levéltárat

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára kapta az Év Levéltára elismerést.

Növekszik az önkéntesek száma Jász-Nagykun-Szolnokban

Az önkéntesek rendkívüli esetekben – háborús esemény vagy természeti katasztrófa – meg tudják védeni a lakókörnyezetüket.

Most adásban
Téma: Meg kell tanulni jól segíteni! – Vető Marietta alpolgármester
Ezt követő adásaink