Külföld
Az Európa Tanács az érintett gyermekek hatékonyabb tájékoztatását sürgeti
MTI Kép: pixabay.com
2018. március 5.

A migráció által különösen érintett országoknak a hatékonyabb gyermekbarát politika által kell segíteniük a bevándorló hátterű kiskorúak tájékoztatását ‒ közölte az Európa Tanács gyermekjogi osztálya hétfőn kiadott jelentésében.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértő bizottsága Cipruson, Franciaországban, Németországban, Görögországban és Magyarországon tartózkodó kiskorúak bevonásával készített jelentése szerint a szükséges intézkedések hiányában az érintett gyermekek, mielőtt elhagynák a kijelölt befogadó központokat, nem kapnak elegendő tájékoztatást az előttük álló beilleszkedés jelentette nehézségekről, vagy a rájuk leselkedő olyan veszélyek megelőzéséről, mint a szexuális erőszak, zaklatás, vagy az emberkereskedelem.

A jelentés kiemeli, hogy az Európába hozott gyermekeknek a végső letelepedési helyükig vezető eljárási folyamatok minden szakaszában, gyermekbarát intézkedések révén,

számukra is érthető és hasznos információkat kell kapniuk új környezetükről, az ott nyitva álló lehetőségekről, jogaikról és az esetleges nehézségekről.

Mint írták, a széleskörű tájékoztatás átadásának leghatékonyabb módja a személyes, bizalmon alapuló beszélgetés szakemberek segítségével. A konzultációkat több nyelvre lefordított, a szükséges tudnivalókat tartalmazó szórólapok és egyéb nyomtatott füzetek, valamint mozgóképes, akár játékos ismertetésnek kell kiegészítenie. Az említett gyakorlati útmutatásoknak a balkáni útvonal mentén fekvő országokban, valamint Olaszországban és Ausztriában is egységes formában kell eligazítást és segítséget nyújtaniuk a kiskorúaknak.

A rendelkezésre bocsátott információkat hozzá kell igazítani a gyermekek életkorából adódó sérülékenységéhez, neméhez és kultúrájához

tették hozzá.

A kiskorúaknak ezek mellett tájékoztatást kell kapniuk a panasztételi lehetőségekről, a különböző eljárások időtartamáról és valószínű kimeneteléről, valamint az iskolai és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésről.

Pontos információkkal kell ellátni az országról, ahol éppen tartózkodnak, a tranzit eljárásokról, és a kényszerű visszaküldési lehetőségről is.
Most adásban
Téma: Jó gyakorlat munkacsoport kezdte meg működését a budapesti kormányablakokban – Domokos Péter igazgató
Ezt követő adásaink