Külföld
Trump: nem halad a DACA-ügy 
MTI Kép: Reuters/Jonathan Ernst
2018. március 6.

Donald Trump amerikai elnök a demokrata párti törvényhozókat okolta hétfőn, amiért az általa kitűzött határidőig nem született egyezség az Egyesült Államokba gyermekként bevándoroltakat védő, úgynevezett DACA-program beszüntetéséről, és a bevándorlók helyzetének újfajta rendezéséről.

Az elnök Twitter-bejegyzésben ostorozta a demokratákat, akik szerinte „sehol sincsenek a DACA-ügyben”. Majd hozzátette: „mi készen állunk a megállapodásra”.

Március 5-én, hétfőn járt le az a határidő, amelyet tavaly szabott meg Trump a Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) elnevezésű program megszüntetésére, és a kitoloncolás fenyegetésével szemben a DACA védelmét élvező fiatalok helyzetének újfajta rendezésére.

A republikánus amerikai elnök nem sokkal tavalyi hivatalba lépése után jelentette be, hogy megszünteti a DACA-programot, ugyanakkor arra szólította fel a washingtoni kongresszust, hogy hat hónap alatt egy átfogó bevándorlási reform részeként rendezze a fiatal nemzedékek sorsát. A rendezés feltételül szabta azonban az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozását és az amerikai bevándorlási rendszer egészének alapvető és átfogó átalakítását is.

A DACA-program, amelyet még Barack Obama előző elnök hívott életre 2015-ben, azokat a közbeszédben álmodozóknak nevezett fiatalokat védi a kitoloncolástól, akik illegális bevándorló szüleikkel, még kicsiny gyermekként kerültek az Egyesült Államokba, s akik már új hazájukban nőttek fel, tanultak és vállaltak munkát.

Donald Trump – miután tavaly bejelentette a DACA megszüntetését – az elmúlt hetekben többször is megpendítette, hogy elképzelhetőnek tartja az „álmodozók” amerikai állampolgársághoz juttatását is. A múlt szombaton egy Washingtonban fontos közéleti eseménynek számító sajtó-gálaesten egyenesen így fogalmazott: „Szeretem az álmodozókat. Tényleg azt hiszem, hogy a republikánusok meg akarják oldani a problémát, jobban és gyorsabban mint a demokraták. Vagyis mindannyian dolgozunk ezen, s remélem, történik is valami.”

A mintegy 700 ezer fiatal érintő DACA-program egyelőre érvényben van, részben azért, mert több bíróságon korábban megtámadták a felfüggesztéséről szóló elnöki döntést.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője mind a republikánusokat, mind a demokratákat felelőssé tette a megállapodás elmaradásáért. „Szörnyű, hogy a kongresszus kudarcot vallott” – fogalmazott.

Következő adásunk
Téma: Az Álomfejtés című darab bemutatása – Vendég: Kováts Kriszta színművész
Ezt követő adásaink