Gazdaság
Kairóban tárgyalt Bus Szilveszter
Külgazdasági és Külügyminisztérium Kép: KKM
2018. március 7.

A magyar-egyiptomi rendszeres kétoldalú külügyi konzultációs mechanizmus keretében 2018. március 5-6-án Kairóba látogatott Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár. A konzultáción, illetve az azt követő találkozókon a felek áttekintették a stratégiai alapokon nyugvó magyar-egyiptomi együttműködés aktualitásait, valamint a kapcsolatfejlesztés következő lépéseit.

Bus Szilveszter helyettes államtitkár konzultációjuk során biztosította egyiptomi partnerét, Amr Ramadan miniszterhelyettest, hogy Magyarország nagyra értékeli és támogatja Egyiptom terrorizmus elleni küzdelmét, a térség biztonsága és stabilitása érdekében tett erőfeszítéseit. Egyiptom a szélsőségesek elleni fellépéssel Európát és Magyarországot is védi.

A felek egyetértettek, hogy a Magyarország és Egyiptom közötti politikai kapcsolatok folyamatos fejlődésével párhuzamosan nagy hangsúlyt kell helyezni a gazdasági együttműködés további erősítésére, az előkészítés alatt álló projektek mielőbbi véglegesítése mellett új befektetési és kereskedelmi kooperációs formák és területek azonosítására is. Bus Szilveszter biztosította partnerét, hogy Magyarország a jövőben is kezdeményező szerepet fog betölteni a V4 és Egyiptom közötti együttműködés erősítésében.

A konzultáció során napirendre került továbbá számos regionális és nemzetközi kérdés, a közel-keleti keresztények helyzete, valamint a migráció is. Az egyiptomi fél köszönetet mondott Magyarország Egyiptom melletti kiállásáért az Európai Unióban és más nemzetközi fórumokon, valamint nagyra értékelte az egyiptomi diákok magyarországi tanulmányait lehetővé tévő Stipendium Hungaricum ösztöndíjakat.

Bus Szilveszter helyettes államtitkár kairói programja során kerekasztal-beszélgetést folytatott továbbá Tarek Radwannal, az egyiptomi Képviselőház Külügyi Bizottságának elnökével és a Bizottság 11 tagjával, agráripari együttműködésről tárgyalt Mona Mehrezzel, az egyiptomi Mezőgazdasági és Talajjavítási Minisztérium miniszterhelyettesével, egyeztetett Jeremiás kopt püspökkel, a Kopt Ortodox Kulturális Központ igazgatójával, valamint találkozott Khaled Habbas-szal, az Arab Liga főtitkárhelyettesével is.

Most adásban
Téma: Jó gyakorlat munkacsoport kezdte meg működését a budapesti kormányablakokban – Domokos Péter igazgató
Ezt követő adásaink