Belföld
Kiváló a horvát–magyar védelmi kapcsolat 
MTI Kép: MTI/Bruzák Noémi
2018. március 7.

Horvátország és Magyarország védelmi együttműködésének erősítéséről tanácskozott a két ország védelmi minisztere szerdán Budapesten. A megbeszélést követően a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta: Damir Krsticevic horvát védelmi miniszterrel egyetértettek abban, hogy a két ország katonai kapcsolatai kiválóak.

Simicskó István szerint az, hogy Magyarország és Horvátország a legbiztonságosabb országok közé tartozik, köszönhető a két ország katonáinak, hatékony együttműködésüknek, s ezt szeretnék a jövőben is fenntartani, erősíteni.

Példaként említette, hogy a két ország egyre több közös hadgyakorlaton vesz részt. Bejelentette, hogy egy közös különleges műveleti hadgyakorlatot is terveznek. Emellett a közös képzések, kiképzések területén is előrelépést értek el – fejtette ki a miniszter.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Simicskó István bejelentette: eldöntötték, hogy a közeljövőben három egyezményt – a légtér-rendészeti együttműködési megállapodás, a légi kutató-mentő megállapodást, és a radar-adatcsere egyezményt – írnak alá. Eldöntötték azt is, hogy a hadiipar területén egy közös munkacsoportot állítanak fel.

A honvédelmi miniszter elmondta, beszéltek az Európai Unióban elindult állandó strukturált védelmi együttműködés rendszeréről, a Pescorol, amit ahogy Magyarország, úgy Horvátország is támogatja.

A kihívások közül az Európát érő tömeges bevándorlásról, az azzal együtt járó terrorfenyegetettségről is tanácskoztak. Kiemelt téma volt, az „identitás” is – jegyezte meg Simicskó István.

A horvát védelmi miniszter elmondta, hogy jövőre Splitben mutatják be a legújabb hadiipari termékeket, s erre a rendezvényre magyar kollégáját is meghívta.

Damir Krsticevic kitért arra is, hogy az időbeli információszerzés és azok megosztása kiemelt fontosságú, ezért fontos, hogy ezen a téren is hatékony legyen Horvátország és Magyarország közötti együttműködés. Emellett ő is kiemelte a közös és nemzetközi hadgyakorlatokon, missziókban való részvétel fontosságát.

Mindemellett a két ország minisztere megállapodott abban is, hogy hathavonta visszamenőlegesen áttekintik a védelmi együttműködésben tervezett feladatok elvégzését – közölte Damir Krstice.

Most adásban
Téma: Új kiállítás-sorozat indult a Városházán – Dohány Zsuzsa rendezvényszervező
Ezt követő adásaink