Kultúra
Könyv készült a debreceni regölésről
Debreceni Művelődési Központ Kép: Debreceni Művelődési Központ
2018. március 7.

A Debreceni Regösök negyedszázados tevékenységének elismeréseként a Debreceni Értéktár Bizottság 2017-ben felvette a helyi értékek közé a debreceni regösök hagyományátörökítő munkásságát, valamint a regölés hagyományát, az év végén pedig a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság emelte be a megyei értékek sorába a debreceni regöshagyomány-éltetést.

„Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány is megjelent hangzó melléklettel együtt. Ebből az alkalomból Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke, Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület – Debrecen elnöke, Buka László, a Debreceni Regös csapat alapítója és Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere tartott sajtótájékoztatót a DMK Belvárosi Galériájában.

Forrás: Debreceni Művelődési Központ

A napokban jelent meg Bárdosi Ildikó kiadásában, a Motolla Egyesület – Debrecen tagsága és Rózsa Péter biogazda támogatásával a „Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány, mely tartalmazza a Debreceni Regösök által énekelt ősi regös dallamokat, a regöléshez kapcsolódó köszöntőket és a mitikus szarvas alakját megidéző verseket is. Az értelmező könyvecskében néhány alapvető tanulmány mellett megtalálhatók a debreceni regölés dokumentumai, valamint a CD-n hallható szövegek.

Mérföldkő a regösök működésének 25. éve, hiszen a korábbi években megkezdett munkájuk gyümölcse mostanra érett be.

Forrás: Debreceni Művelődési Központ

A könyv megjelenése kiemelkedő esemény nemcsak a „regös csapat” és a Motolla Egyesület – Debrecen életében, hanem fontos az értéktárak működése szempontjából is, hiszen egy közösségi jó gyakorlat élő példája: egy közel húsz éve működő közösség lényegében saját erőből – egyesületi és egyéni támogatások, valamint sokak önkéntes munkája révén – hozott létre egy ilyen számottevő értéket!

A Belvárosi Galéria, mint a sajtótájékoztató helyszínének megválasztása sem volt véletlen: itt látható az Újraírt népművészet című kiállítás, mely a tavaly elhunyt Makoldi Sándor nagyhatású munkássága előtt tiszteleg. A regösök a könyvet az ő emlékének ajánlják.

Most adásban
Téma: Ünnep előtti ellenőrzések a Jászságban – Lipták Gergely osztályvezető, Fogyasztóvédelmi Osztály és Tóth Sándor osztályvezető, Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ezt követő adásaink