Közigazgatás
Ellenőrizze okmányait, ha szavazni akar
HMKH
2018. április 3.

Csak érvényes igazolványokkal lehet szavazni az április 8-i országgyűlési választáson, így célszerű még a voksolás előtt, időben ellenőrizni a személyazonosításra alkalmas okmányok (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) érvényességét és szükség esetén gondoskodni azok cseréjéről, pótlásáról! Fontos az is, hogy az okmányokon és a névjegyzékben szereplő adatok megegyezzenek, így akinek például házasságkötés miatt változott a neve, a régi okmányaival nem igazolhatja magát.

Április 8-án a választópolgárnak, ahhoz, hogy leadhassa szavazatát, igazolnia kell személyazonosságát (ezt megteheti érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), a lakcímét és személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával).

A lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak,

őket a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani. Ezért fontos, hogy a választópolgárok a szavazás napja előtt vizsgálják meg okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok, okmányok beszerzéséről.

A névjegyzékben szereplő személyes és lakcímadatokat személyazonosításra alkalmas okmányok valamelyikével és lakcímkártyával kell igazolni a szavazás előtt.
Ha valakinek megváltozott a neve (pl. házasságkötés, válás, egyéb névváltoztatatás), a központi névjegyzékben az automatikusan átvezetésre kerül, ezért a régi okmányok már nem lesznek megfelelőek a személyazonosság igazolására!

Akinek megváltoztak az adatai és eddig még nem tette meg, keresse fel új okmányok igénylése miatt mielőbb valamelyik kormányablakot!

A lakcímkártya nem rendelkezik érvényességi idővel, de ha szerepel rajta tartózkodási hely (ideiglenes lakcím), ahhoz már kapcsolódik érvényességi dátum, amit érdemes ellenőrizni.

Kapcsolódó cikkek
Egy hét múlva lesz az országgyűlési választás

Egy hét múlva, április 8-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán.

Szavazás: még egy hétig lehet átjelentkezni

Jövő péntek délután 4 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre a választópolgárok.

A választás napján is meg lehet újítani a személyi okmányokat

Április 8-án is várják a kormányablakok azokat, akiknek lejárt a személyi igazolványuk - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán államtitkár.

Most adásban
Téma: Egészségfalók ‒ Együtt főzni jó! kampányindító sajtótájékoztató – Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Emmi; Király Nóra alapító, Fiatal Családosok Klubja; Gyetvainé Zováth Anikó ügyvezető, KidsOasis Nonprofit Kft.; Vrábel Krisztina gasztroblogger és Wolf András séf
Ezt követő adásaink