Kultúra
Hetven évvel ezelőtt nyílt meg a A Szófiai Magyar Intézet
Külgazdasági és Külügyminisztérium/OPH Kép: Külgazdasági és Külügyminisztérium
2018. október 20.

A Szófiai Magyar Intézet, Bulgária egyik legidősebb intézete, 70 évvel ezelőtt, 1948-ban nyitotta meg kapuit. Az évfordulóra az intézet az elmúlt tíz év gazdag és változatos tevékenységét bemutató plakátkiállítással készült - olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében.

A jubileumi évfordulót az intézet az EZEK VAGYUNK MI: SZMI–KALEIDOSZKÓP című plakátkiállítással ünnepli, amely október 19-én nyílt meg.

Őexc. Balázsné Harangozó Tekla, Magyarország szófiai nagykövete a kiállítást megnyitó ünnepi beszédében méltatta az intézet Bulgáriában betöltött fontos szerepét, és felhívta a jelenlévők figyelmét a jubileumi alkalomból megjelent albumra, amely az intézet nagyszabású munkájának utolsó évtizedébe ad betekintést. Szerepelnek benne az intézet immár hagyományos, rendszeresen megrendezésre kerülő eseményei, a Sumeni Magyar-Bolgár Szavalóverseny és a Liszt-Bartók Zongoraverseny, de az intézet más téren elért eredményeiről is beszámol.

Az ünnepségsorozat záró rendezvényére MAGYARORSZÁG ÜNNEPE címmel a Szófiai Filharmóniában került sor október 19-én 19 órakor. Hollerung Gábor karmester vezetésével a Filharmónia zenekara Kodály Zoltán Galántai táncok, Liszt Ferenc Magyar Fantázia és Bartók Béla Concerto zeneműveit adta elő. A Magyar Fantáziában a zongora szólót Dora Deliyska, Bécsben végzett és jelenleg is ott élő bolgár zongoraművész játszotta.

Az ünnepségeken részt vettek a Szófiai Magyar Intézet egykori igazgatói, Doncsev Toso, Arató György és Szondi György.

Következő adásunk
Téma: Kiállítás megnyitóval egybekötött szoboravató ünnepség Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója alkalmából – Radich Orsolya főigazgató, Pest Megyei Kormányhivatal; Zöld-Nagy Viktória hivatalvezető, Érdi Járási Hivatal; Varga László hivatalvezető, Szentendrei Járási Hivatal; Szabó István elnök, Pest Megye Közgyűlése és Kesztyűs Ferenc festőművész
Ezt követő adásaink