Belföld
Bácskai: most minden ferencvárosi büszke lehet
OPH
2016. július 3.

Ferencváros mindhárom erősségében, a városrehabilitáció, a sport, valamint a kultúra terén is nagy sikereket aratott: megkapták az építészeti Oscar-díjat, a Fradi a magyar bajnokságot és a kupát is megnyerte, az év kiállítása-díjat pedig a József Attila Emlékhely hozta el – emelte ki a városvezető.

„Ferencváros olyan mint a háromlábú szék, nem billeghet” – vallja Bácskai János polgármester. Ez a három láb pedig: a városépítés, a Fradi és a kultúra. Felidézte: május végén megnyerték az építészeti Oscar-díjat, jelenleg pedig zajlik a Ferenc-tér megújítása, ami valódi közösségi tervezés keretében történik, hiszen kikérték a lakók véleményét a park kialakításáról. „Bővül a parkolóhelyek száma, két különböző korosztálynak is épül elkülönített játszótér, lesz vízi játék és egy háromszáz méteres körfutópálya is” – sorolta a terveket a polgármester.

„A Fradi igazi brand lett Magyarországon” – véli Bácskai János hozzátéve, hogy ilyen évben, amikor a bajnokságot és a magyar kupát is megnyerte a csapat, különösen büszkék lehetnek.

Az Európa Bajnokságon elért eredményekről Gyömbér Gábor, az FTC focicsapatának vezetője elmondta, a magyar válogatott megmutatta, hogy nemcsak kijutott, de nagyon jól is szerepelt a csoportban. Pihenni azonban ezt követően sem lehet, hiszen kezdődik az Európa Liga és a Bajnokok Ligája selejtező is, amire jól fel kell készülnie a játékosoknak. A Fradi utánpótlásáról a magyar válogatott labdarúgó elmondta, minden évben kerül be a csapatba két-három tehetséges fiatal. „Vannak közöttük nagyon ígéretes játékosok, de olyanok is, akiknek a képzettségük vagy a hozzáállásuk nem megfelelő” – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy ahogyan a felnőtt csapat, úgy az utánpótlás is évről évre fejlődik. Bácskai János hozzátette: nemcsak a férfiak, de idén a Fradi női focicsapata is megnyerte a bajnokságot és a kupát egyaránt.

Azonban nemcsak a hivatásos sportolók szeretnek mozogni a kerületben, hanem a fiatalok általában szintén aktívan sportolnak. Mint azt Kállay Gáborné alpolgármester elmondta, érdekes volt számukra, hogy az idén elkészült ifjúsági koncepció alapjául szolgáló felmérésen a legtöbb fiatal még több szabadtéri sportolási lehetőséget szeretne Ferencvárosban.

A IX. kerület harmadik lába pedig a kultúra. Idén az év kiállítása díjat is Ferencváros nyerte el, mégpedig a József Attila életművét bemutató Eszmélet című tárlattal. A nyári kikapcsolódás keretében pedig júliustól egészen augusztus közepéig lesz a gyerekek számára játszószerda a József Attila lakótelepen, valamint játszócsütörtök a Kerekerdő parkban. „Délelőttönként gyermekszínházi előadások és kézműves foglalkozások, valamint bábszínházi előadások várják az érdeklődőket” – mondta az alpolgármester. Augusztus végén pedig egy négy napos kulturális fesztivál, a Bakáts-feszt várja az érdeklődőket, ahol többek között előadják a Carmina Burana-t, lesz Söndörgő és Talamba-koncert, bemutatót tart az Állami Népi Együttes, a vasárnap esti fő program pedig egy operagála lesz.

Téma: Nyári kulturális-, és sportélet Ferencvárosban
Vendég: dr. Bácskai János polgármester, Kállay Gáborné alpolgármester és Gyömbér Gábor magyar válogatott labdarúgó, a Ferencváros játékosa
A műsort vezeti: Adorján András
00:49 Díjakat nyert a Fradi
03:34 A magyar válogatott szereplése az EB-n
07:19 Az önkormányzat és az FTC kapcsolata
10:14 A Fradi utánpótlása
11:10 Sportélet a kerületben
16:11 A szurkolói magatartás változása
21:38 Múzeumok éjszakája a kerületben
28:28 A Fradi jövője
29:49 A nemzeti összetartozás napja
35:12 A Fradi múzeuma
37:38 Nyári programok Ferencvárosban
39:47 A Ferenc-tér átépítése
44:40 Közigazgatási szünet

Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink