Életmód
Elindult a kullancsszezon
OPH/MTI Kép: MTI/Honéczy Barnabás
2016. április 5.

Idén már korábban elkezdődött a kullancs-szezon, az elmúlt években pedig elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok. Balaicza Erika belgyógyász főorvos az M1 aktuális csatorna keddi műsorában is elmondta, hogy fokozott figyelmet kell fordítani a csípésekre.

A szokásosnál némileg korábban, máris felbukkant a kullancsszezon. Nem csak erdős területen, hanem parkokban, kertekben is érdemes odafigyelni, s mindenképp javasolt a védőoltás, ami a gennyes agyhártyagyulladás ellen óv, de a Lyme-kór is elkerülhető, kezelhető időben észrevéve. Népi praktikák helyett a lehető leggyorsabban meg kell szabadulni a bőrünkbe fúródott kullancstól, a sebet pedig ezután folyamatosan figyelni kell – javasolta az OrientPress-nek Harsányiné Patkó Enikő.

Erdei kirándulás során többször ellenőrizzük magunkon, hogy érte-e a testünket kullancscsípés. Ugyanis minél hosszabb ideig bennünk van a kullancs annál valószínűbb a fertőzés - közölte a Lyme-kór specialista Balaicza Erika. Elmondta: ha az ember kullancsot talál magában, ne tépje ki, hanem a gyógyszertárakban kapható eszközzel emelje ki úgy, hogy a kullancs testének tartalma ne préselődjön a szervezetébe.

A kullancsot lehetőség szerint tartsuk meg, mert a patikákban kapható gyorsteszt segítségével kimutatható, hogy fertőzött-e Borélia kórokozóval. Ha igen, forduljunk orvoshoz - fűzte hozzá. Kullancscsípés után figyelni kell az esetleges fertőzés hatására megjelenő tünetekre is. Első időben ezt felső légúti fertőzéshez hasonló tünetek jelzik, majd fejfájás, fáradékonyság, később, tipikusan fél év múlva ízületi fájdalom, majd szív- és érrendszeri panaszok - sorolta a lehetséges tüneteket a Lyme-kór specialista.

Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink