Közigazgatás
Félautomata defibrillátor kerül az óbudai térfigyelo járorautóba
OrientPress Hírügynökség
2013. február 27.

Félautomata újraéleszto berendezést vásárolt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának megbízásából az Óbudai Közbiztonsági Nonprofit Kft., közel 700 ezer forint értékben. A berendezés a III. kerületi Rendorség térfigyelo járorautójába kerül, mert az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, szükséges az azonnali segítségnyújtáshoz. A kezdeményezés egyedülálló a budapesti kerületek között.

Az önkormányzat és a rendorség összefogásában 2008-ban rendori jelleg nélküli, 2010-ben már rendori jelleggel a III. Kerületi Rendorkapitányság szolgálatba állította a térfigyelo járorautóját, amely a nap 24 órájában pásztázza a kerületi utcákat. Horváth Antal, III. kerületi rendorkapitány elmondta, a járorözések alkalmával több esetben elofordult az elmúlt évek során, hogy egy balesethez elsoként a járorautó ért oda, vagy az utcán kellet segíteni a rendoröknek egy magatehetetlenül fekvo emberen. A segítség szándéka azonban sokszor nem elég. Fontos, hogy a segítség szakszeru legyen, amihez tudás és eszköz is szükséges. A Lifepak 1000 AED, félautomata külso defibrillátor, egy olyan biztonságos - használata laikusok számára is könnyen elsajátítható- berendezés, amellyel a járorautót vezeto rendorök életeket menthetnek. A berendezés nagyfelbontású képernyon, egyedülállóan animált ikonok segítségével instruálja a felhasználót. Emellett magyar szöveges és hangüzenetekkel is kommunikál. Ráadásul a berendezésen rögzített esetet azonnal át lehet küldeni a kivonuló mentoegységnek.

A félautomata defibrillátor lényege, hogy a készülék maga értékeli a beteg szívritmusát, használata nem igényel EKG ismereteket, melynek értékelése orvosi, mentotiszti gyakorlathoz, tanulmányokhoz kötött. Ezért használható sürgosségi helyzetben akár laikusok által is. Fontos azonban tudni, hogy a defibrillátor használatához nélkülözhetetlen bizonyos szintu elsosegélynyújtói és újraélesztési ismeret. Ezért a berendezés 100 százalékos biztonságú használatát az Országos Mentoszolgálat dolgozói által felajánlott oktatás garantálja - számolt be Gyorfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója.

A sajtótájékoztatón Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, a jövoben a tervek szerint az önkormányzat gondoskodni fog arról, hogy minden kerületi járorautóba kerüljön egy ilyen újraéleszto berendezés.
Következő adásunk
Téma: A főváros leghosszabb sugárútjáról nyílt kiállítás – Ughy Attila polgármester, Gajda Péter polgármester, Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata és Bácskai János polgármester, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata
Ezt követő adásaink