Belföld
Jeles díjakat söpört be Ferencváros
OPH Kép: www.xpatloop.com
2016. június 11.

Ferencváros kulturális életében megkerülhetetlen József Attila neve. A kerület szülöttjéről egy díjat is elnevezett, a városrehabilitáció részeként felújított múzeum és annak munkálatai pedig hazai és nemzetközi elismerésekben is részesültek. Minderről a Rádió Orientnek Vincze Angéla festőművész, a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanára, Bácskai János polgármester és H. Bagó Ilona, a Petőfi Irodalmi Múzeum kurátora számolt be.

Minden évben az kapja a Ferencváros József Attila díja nevű elismerést, aki az előző évben a legtöbbet tette a kerület kultúrájáért. A képviselő-testület által megszavazott díjat most egyhangúan ítélték oda Vincze Angélának, aki 1990 óta tanít a Mester utcában található József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Elmondta, hogy a főként hátrányos helyzetűek által látogatott iskolában heti öt rajzóra van, a folyamatos kihívások, projektek és pályázatok pedig igazán megunhatatlanná és változatossá teszik munkáját.

A festőművész kifejtette, hogy érzése szerint a művészeti neveléssel lehet a legjobban személyiséget fejleszteni, s igyekszik óráival maradandó élményt nyújtani a gyermekeknek. Fontos számára, hogy diákjai érezzék a szabadságot, akiket irányítani ugyan próbál, ám munkájukba nem szól, nem javít bele. Ők illusztrálták azt a kortárs szonettkoszorút is, melyet József Attila születésének 110. évfordulójára készítettek, s mely izgalmas feladathoz közösen elemezték a költő verseit.

eszmelet-jozsef-attila-emlekhely.jpg (133 KB)
9.kerulet.ittlakunk.hu

Az Év kiállítása 2015 címet a tavaly április 11-én átadott József Attila szülőházában kialakított Eszmélet című tárlat kapta a Pulszkí Társaságtól, köszönhetően annak, hogy egy pici – csupán 67 négyzetméteres – kiállítótéren is képes egy teljes életművet bemutatni, könnyen átlátható, esztétikus formában, a tipográfia eszközeit maximálisan kihasználva. A tetemes szövegmennyiség így ahelyett, hogy soknak hatna, olvastatja magát, olyan izgalmas megvalósításokkal karöltve, mint a kronológiát bemutató évgyűrűs ábrázolás, az óra alatt található, az idő fogalmát különböző szemszögből vizsgáló számítógépes alkalmazás, vagy a végül íves plexiből elkészült szalagút.

A közelgő Múzeumok Éjszakáján is szeretettel várják a látogatókat a megkerülhetetlen kiállításra, távlati célja pedig a kerületnek, hogy érettségiig legalább egyszer látogassa meg a helyet minden gyerek. Az emlékhely amúgy József Attila szülőhelyén, a Gát utcában 1964 óta működik, s a városrehabilitációs folyamatoknak köszönhetően újult meg.

ferencváros.jpg (69 KB)

Szintén ezen folyamatok eredménye az építész szakma „Oscar-díja”, amit a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Társaság ítél oda 25 éve az előző 10 évben elvégzett munkálatokért. A tervekkel Ferencváros már 1998-ban is részesült nemzetközi elismerésben. Bácskai János kifejtette, hogy a jelenlegi díjat ugyan hivatalosan az elmúlt tíz évért kapták, ám ennél hosszabb múltra nyúlik vissza a folyamat. A városrehabilitáció 1992-ben, egy lyoni példa alapján – mely a magánpénzek bevonásával foglalkozott – kapott újabb lendületet, és sikerült úgy felújítaniuk a kerületet, hogy az nem lett átrajzolva, s lehetőleg minden ház – de legalább a homlokzatuk – és valamennyi utca megőrizte eredeti állapotát. Áldozatul egyedül egyetlen háztömb esett, melynek helyén kialakították a kedvelt Kerekerdő parkot.

A zöld területek száma amúgy egyre nő Ferencvárosban, s az örökségvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak. A polgármester taglalta, hogy az egy milliárd eurós beruházásnak a 2/3-a magántőkéből lett finanszírozva, de sokáig a főváros volt a legnagyobb segítőjük, majd állami és uniós támogatások is érkeztek. A díjak és az elvégzett munka ellenére további feladatok is váratnak magukra, ugyanis közel ezer ember lakik még mindig komfort nélküli lakásokban - tette hozzá Bácskai János.

Téma: „Ferencváros József Attila díja” és az „Év Kiállítása” kitüntetések
Vendégek: Vincze Angéla festőművész, a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanára, Dr. Bácskai János polgármester
A műsort vezeti: Adorján András
01:45 Ferencváros József Attila díja
07:27 Mai gyerekek és a rajzolás
08:24 Kortárs szonettkoszorú az iskolások rajzaival illusztrálva, József Attila születésének 110. évfordulójára
17:00 Az Év kiállítása 2015
21:32 Kik ítélik oda a díjat, miért az Eszmélet című kiállítás kapta?
39:25 Az építész szakma "Oscar"-ja

Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink