Közigazgatás
Tarnai Richárd: nincs több veszélyes hulladék az Illatos úti telephelyen
OrientPress Hírügynökség (OPH) Kép: MTI/Kovács Attila
2016. január 6.

Minden veszélyes hulladékot elszállítottak a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Ezáltal a közvetlen veszély forrása ténylegesen megszűnt – jelentette ki az esemény után Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről 2015. április 28-án vitték el az első veszélyes hulladékot tartalmazó hordót, és 2016. január 6-ára az összes veszélyes anyag elszállítása megtörtént. 'A kormány a feladatot bő félév alatt teljesítette' – jelentette be Tarnai Richárd. Ezzel egy 140 éve tartó folyamatos környezeti szennyezés forrásának megszüntetése történt meg – fogalmazott a Pest megyei kormánymegbízott.

A vegyiművek 2007 óta bezárt területén összesen közel 2500 tonna veszélyes hulladékot tároltak illegálisan, melynek elszállítása teljes egészében megtörtént. Ebből három magyarországi és egy külföldi égetőben 1870 tonnát már meg is semmisítettek, a maradék 600 tonna elégetését tavaszra fejezik be – ismertette.

Az elvégzett munka költsége 1 milliárd 661 millió forint + Áfa volt, melyet az állam a probléma fontosságát szem előtt tartva ugyan adófizetői forintokból megelőlegezett, de ezt az összeget a tulajdonosi körnek és az őket képviselő felszámolónak kell viselnie, ezért rájuk terhelik.

Erről a problémáról évtizedek óta mindenki tudott, korábban azonban senki sem tett semmit az ügyben – fogalmazott Tarnai. Az új kormány 2011-ben a közigazgatási reform keretében létrehozott kormányhivatalokkal olyan 'ütőképes csapatot hozott létre, amely gyorsan és hatékonyan képes akár ilyen nagyságú feladatok elvégzésére is'. Újabb lépésként 2015. április elsején a környezetvédelmi terület is a kormányhivatalokhoz került, három héttel később pedig megkezdődött az Illatos úti telep megtisztítása. 'A kormány a közigazgatás átalakításának eszközét használva megoldotta ezt a problémát' – fogalmazott a kormánymegbízott.

Kiemelte, hogy a következő lépés a tényfeltárás lesz. 'Jogszabályok és hatósági kötelezés alapján a tulajdonosoknak és az őket képviselő felszámolónak kell elvégezni ezt munkát'. Fel kell mérniük, hogy a telephely területén és környezetében mekkora a szennyezettség és a károsodás. Ennek költsége körülbelül egy tizede az elszállítás és a megsemmisítés összköltségének.

Újságírói kérdésre megerősítette, jelenleg már nem jelent közvetlen veszélyt az Illatos úti telep. Az ANTSZ valamint a fővárosi katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan végeztek vizsgálatokat és ellenőrző méréseket - emlékeztetett.

Bácskai: a ferencvárosiak megnyugodhatnak

Bácskai János Ferencváros polgármestere a helyszínen az OrientPress Hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az önkormányzatnak sem jogilag sem az anyagi terhek nagyságát tekintve nincs lehetősége beavatkozni. Ugyanakkor köszönetet mondott a kormánynak azért, hogy átvállalta a tulajdonosoktól és a felszámolótól a veszélyes hulladék elszállításának feladatát és megelőlegezte annak költségeit. Ezáltal a közvetlen veszély forrása ténylegesen megszűnt, a a ferencvárosiak tehát megnyugodhatnak – jelentette ki.

A következő feladat annak több száz millió forintos felmérése, hogy mekkora a károsodás foka a környezeti elemekben, majd pedig végre kell hajtani a közel 20 hektáros terület végleges megtisztítását, amely bizonyosan sok milliárdba fog majd kerülni. A polgármesteri hivatal továbbra is figyelemmel fogja kísérni a folyamatokat, melyről folyamatosan tájékoztatni fogja a kerület lakóit - tette hozzá.