Gazdaság
Több mint 50 filmvetítés az idei Frankofón Filmnapok és Fesztiválon
MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium Kép: Burger Zsolt/KKM
2016. február 23.

Csaknem 30 premier előtti bemutató és több mint 50 filmvetítés mellett kiállítások, koncertek, színházi és táncelőadások, valamint számos egyéb program várja az érdeklődőket a Frankofón Filmnapok és Fesztiválon február 26. és április 2. között Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a fesztivált immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarországon: ennyi idő elég volt ahhoz, hogy Budapest gazdag kulturális életének egyik legkedveltebb eseménysorozatává nője ki magát.

A Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért idén 5 millió, a Külügyminisztérium pedig 2 millió forinttal támogatja a fesztivált - mondta el az MTI-nek Magyar Levente.

Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete rámutatott a különféle nyelvek és gondolatok védelmének és annak fontosságára, hogy a világ ne váljon egyszínűvé. A eseménysorozaton ezért svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek egyaránt részt vesznek.

A fesztivál nem kerüli meg az aktuális problémákat sem: lesz irodalmi eszmecsere és a migrációról is tartanak konferenciát - fűzte hozzá.

Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója kiemelte: a fesztivál három pilléren nyugszik; a filmvetítések mellett az egyéb kulturális programok és az oktatási események is sok érdeklődőt vonzanak.

A rendezvénysorozat péntek este a Valley of Love vetítésével nyílik meg az Urániában, idén azonban új budapesti helyszínt, a Cirko-Gejzír mozit is sikerült bevonni a filmnapokba. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakjával, Isabelle Huppert-rel és Gérard Depardieu-vel találkozhat a közönség, de Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot is szentelnek idén.

A filmnapok programjában nemcsak francia, hanem többek között belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek.

A világhírű magyar-francia képzőművész, Victor Vasarely munkáiból a Francia Intézet erre az alkalomra megújuló kiállítótermében látható tárlat március 18-tól június 18-ig, majd az anyagot három dél-francia városban is bemutatják.

A részletes program elérhető a Francia Intézet honlapján és Facebook oldalán.
Most adásban
Téma: Ünnep előtti ellenőrzések a Jászságban – Lipták Gergely osztályvezető, Fogyasztóvédelmi Osztály és Tóth Sándor osztályvezető, Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ezt követő adásaink