Közigazgatás
Ughy: a vallás a legszemélyesebb közügy
OrientPress Hírügynökség (OPH) Kép: 18.kerulet.ittlakunk.hu
2015. december 22.

Korcsolyapályával és jótékonysági vásárral kedveskedik az önkormányzat Pestszentlőrinc és Pestszentimre lakóinak az adventi időszakban. Ughy Attila polgármester a karácsony kapcsán kiemelte, meg kell erősíteni az egyházi jelenlétet az idősgondozásban és a szociális ellátásban. A Rádió Orient műsorában továbbá Varjú Imre plébános atya és Győri Gábor evangélikus lelkész beszélt a karácsonyi készülődés feladatairól.

A főváros 18. kerületének rendezett a kapcsolata a helyi egyházi gyülekezetekkel. A vallás és annak gyakorlása a legszemélyesebb közügy – hangsúlyozta a Rádió Orienten Ughy Attila polgármester. Kiemelte, ezeknek a közösségeknek hatalmas szerepük van a település életében. A felekezetek számtalan feladatot vállalnak át az önkormányzattól, többek közt az idősgondozást, az oktatást és a szociális ellátást – magyarázta a városvezető.

Az önkormányzat költségvetésében 10 millió forintot különítettek el az egyházi közösségeknek. A pályázati, működési forrásokon felül további 15 milliót fordítanak a gyülekezeti fejlesztések támogatására. Ughy Attila hozzátette, a kerületben a katolikusok óvodát és általános iskolát, míg a reformátusok általános iskolát üzemeltetnek. Emellett az evangélikus oktatási központban óvodától érettségiig tanulhatnak a gyerekek.

Az adventi időszakban az egyházi közösségek fő feladata a lelki előkészítés – emelte ki Varjú Imre plébános atya. Győri Gábor evangélikus lelkész az ünnep ősi hagyományainak fontosságát hangsúlyozta. A karácsonyváró időszak programjai közül a polgármester a Kossuth téri evangélikus jótékonysági vásárt, valamint a korcsolyapályát emelte ki. Ughy Attila elmondta, a kerületben a jövőben egy fedett korcsolyapályát is ki szeretnének alakítani.
Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink