Gazdaság
Védenék a gyerekeket a zajszennyezéstől
mno.hu Kép: idojaras.hu
2015. július 15.

Egyre erősebb hanghatások veszélyeztetik a gyermekeket és fiatalokat, leginkább a nyári zenés műsorokon, rendezvényeken. Mivel hazánkban semmilyen szabályozás nincs ennek korlátozására, sem figyelmeztetés a szülők részére, így a gyermekek fokozott veszélynek lehetnek kitéve. A problémát felismerve a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága (MTA AOB) a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal karöltve dolgozott ki stratégiát a gyermekrendezvények hangerejének visszafogására.

Egyre erősebb zajterhelésnek vannak kitéve a gyermekek, fiatalok. A hétköznapi hangos zaj káros hatása közismert, azonban a gyermekműsorok és rendezvények veszélyesen növekvő hangerősítésének ártalmas következményeivel a legtöbb ember nincs tisztában.

Szakemberek mérései szerint számos gyermekrendezvényen a hangnyomási szint csúcsértéke a 117 decibelt is elérte, amely már mindenképp káros a gyermekek hallására – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Vicsi Klára, az MTA AOB vezetője. Elmondta, a zajban „szocializált” szülők és nevelők már maguk sem veszik észre ezt a környezeti ártalmat, gyermekeiket nem óvják. Pedig a gyermekrendezvényeken felhangzó, nagy hangerővel sugárzott zene korai halláskárosodást okozhat. A gyermeket érő zajnak egyéb ártó hatása is ismeretes: figyelemzavar, tanulási zavar, magatartási eltérés, a keringést és az emésztést érintő megbetegedés. A korai halláskárosodás rontja az életminőséget, korlátozza a mindennapi életvitelt, sőt visszafordíthatatlan problémákat okozhat.

Ennek ellenére az egyre terjedő és veszélyesen növekvő hangerősítés visszafogására jelenleg semmilyen szabályozás nincs hazánkban, de még figyelemfelhívó információ sem jelenik meg sehol. Az MTA AOB a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal karöltve dolgozta ki stratégiáját a gyermekrendezvények növekvő zenei hangerejének visszafogására – ismertette az MTA AOB vezetője. A végső cél az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve egy jogszabály megalkotása a gyermekrendezvények hangerősítésének szabályozása céljából a gyermekek hallásvédelme érdekében.

A jogszabálytervezet kötelezővé tenné minden gyerekműsor szolgáltatójának a műsor előzetes besorolását a megadott hangerősségi kategóriák szerint. A szolgáltató erről a hallgatóságot előre köteles lenne tájékoztatni minden megjelenő anyagon, dokumentumon (honlap, műsorismertető, plakát), valamint a jegyen címkeszerűen, ahol a kategóriák veszélyességi jellemzői is fel vannak tüntetve. Így a gyerekek, szülők előre tájékozódhatnának arról, hogy az általuk meglátogatni kívánt eseményen várhatóan milyen nagy zajterhelést kapnak.

Fontos felhívni a szülők figyelmét arra, mekkora a hangnyomásszint, és ez mekkora mértékű halláskárosodáshoz vezethet, függően attól, mennyi ideig van kitéve a gyerek a hanghatásnak – mondta Vicsi Klára. Hozzátette: sokan azért nem veszik komolyan a problémát, mert többnyire hosszabb távon jelentkező káros hatásról van szó.
Most adásban
Téma: Jó gyakorlat munkacsoport kezdte meg működését a budapesti kormányablakokban – Domokos Péter igazgató
Ezt követő adásaink