Közigazgatás
Nem lesz új közigazgatási bírósági rendszer
MTI/Inforádió Kép: Pixabay
2016. november 11.

Nem alakítják át a közigazgatási bíróságokat Magyarországon ‒ jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde hozzátette: önálló közigazgatási perrendtartás lesz, amely az új büntető és polgári eljárási szabályokkal együtt nagy kihívást jelent a bíróknak.

„Nem lesz új közigazgatási bírósági rendszer, azt azonban remélem, hogy lesz a közigazgatási pereknek egy önálló rendtartása. Ennek a bírói kar is az egyik kezdeményezője volt” ‒ írta a testület honlapján, amely Handó Tündének, az OBH elnökének csütörtöki, az InfoRádióban elhangzott nyilatkozatát idézi.

Az új eljárásjog megtanulása, értelmezése éppen elég nagy kihívás lesz a bírák számára

2017-2018-ban, „ezért megnyugvással fogadtam azt a hírt, hogy szervezeti átalakítás nem lesz” ‒ fogalmazott a bírósági igazgatás országos vezetője.

Hozzátette: az, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás jelenlegi szervezetének átalakítása már nincs napirenden, nem jelenti azt, hogy a szakmaiságot ne kellene tovább erősíteni.

A munkaügy is marad ugyanúgy a kollégiumok és a bíróságok rendszerében. A többes tanácsokra vonatkozó kérdésre Handó Tünde azt válaszolta: „most is van lehetőség a közigazgatási ügyekben arra, ha az ügy súlya vagy bonyolultsága indokolttá teszi, hogy a bírók kezdeményezzék a hármas tanácsban való eljárást. Itt egy olyanfajta változást tervez a közigazgatási perrendtartás, hogy a főszabállyá váljon a hármas tanácsok kialakítása. Ez jelenthet problémát, hiszen már a startvonalnál a vezetőknek biztosítania kell, hogy a csapatok hármasával induljanak el.”

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hozzátette, nehéz kiszámolni, ehhez mennyivel több bíróra lenne szükség, mert ez azzal is járna, hogy újfajta ügyek is megjelennének a bíróság előtt.

„A közigazgatás is átalakítás alatt van. Legkorábban 2017 tavaszára, amikor azok a változások is megtörténnek, elkészülnek az ágazati törvények, jogszabályok is, lehet majd látni tisztán, hogy mennyi ügy érkezik, mire számíthatunk. Reményeink szerint 2018-ban elérünk oda, hogy kellően felkészültek legyünk” ‒ hangsúlyozta Handó Tünde.

-