Életmód
Szívbillentyű hiba is okozhat légszomjat
Kardioközpont Kép: pixabay.com
2016. november 12.

A szívbillentyűk működési zavarait veleszületett fejlődési rendellenesség okozhatja, de felnőttkorban is kialakulhat. Az esetek döntő többségében a betegség – a fejlett műtéti eljárásoknak köszönhetően – ma már gyógyítható elváltozás, ennek azonban fontos feltétele a korai diagnózis és a kardiológiai kezelés időben való megkezdése.

Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa taglalta, hogy milyen tünetekre fontos odafigyelni, milyen módon történik a betegség kivizsgálása és terápiája, valamint milyen életmóddal összefüggő alapszabályokat javasolt betartani annak érdekében, hogy az is teljes életet élhessen, aki ezzel a betegséggel küzd.

Egy kis anatómia

A szívben a pitvarok és kamrák találkozásánál, illetve a kamrákból kivezető nagy erek eredésénél billentyűk találhatók. Funkciójuk, hogy a szív különböző üregei közötti véráramlást szelepként szabályozzák. Ezek a szelepek két esetben okozhatnak gondot a keringésben. Akkor ha nem zárnak rendesen, ilyenkor billentyű elégtelenségről (insuffiencia) beszélünk, illetve ha akadályozzák a vér áramlását. Ebben az esetben billentyű szűkület (stenosis) az orvosi diagnózis. A két típus egyszerre is jelen lehet.

Mi okozhatja a billentyűhibát?

A szívbillentyűk működésének zavara gyakran veleszületett fejlődési rendellenesség, de kialakulhat felnőttkorban is. A veleszületett szívbetegségek körülbelül 40 százaléka billentyű hiba. A felnőtt korban kialakult billentyűproblémák esetén leggyakrabban a bal kamra billentyűi érintettek (aortabillentyű, kéthegyű billentyűk). Kialakulásában legtöbbször valamilyen gyulladás (szívbelhártya vagy szívizom) okozza a későbbi alaki elváltozást, de a billentyűkön kialakuló meszes lerakódások is állhatnak a háttérben. Ezek kezdetben csak a billentyű merevségét, később szűkületét vagy elégtelenségét, illetve akár mindkettőt egyszerre eredményezhetik. Az aortabillentyűn meszes lerakódás miatt kialakult bakteriális szívbelhártya gyulladást (endokarditiszt) az intravénás kábítószer használat is okozat. „Az egyik leggyakoribb billentyűhiba, ami miatt felkeresnek, a mitralis prolapsus, amely egy kötőszöveti rendellenesség, a billentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése. Ez az elváltozás műtétet nem igényel, de rendszeres ellenőrzésre szorul” – tudjuk meg Vaskótól.

Ismerje fel időben a tüneteket!

A panaszok megegyeznek azokkal, amelyek a szív- és érrendszeri betegségeket általában jellemzik, tehát nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom, ritmuszavar érzése, kifáradás, általános gyengeségérzés, szédülés, eszméletvesztés. Súlyossága a még panaszt nem okozótól, a nehéz, majd később már a könnyű fizikai terhelésnél is jelentkező, illetve legkifejezettebb formájában, a nyugalomban is érzékelhető tünetekig terjed. A panaszok mértéke azonban nem minden esetben követi a billentyűk állapotát. A New York Heart Association/Amerikai Kardiológus Társaság a betegség stádiumait súlyossági fok szerint, 1-4-ig osztályozza.

A billentyűhibák diagnózisa

Az orvosi vizsgálat során a kardiológus felveszi az anamnézist (páciens panaszai, előzmények, egyéb betegségek). Következő lépés a páciens fizikális vizsgálata. Ennek során a szakorvos fonendoszkóp segítségével meghallgatja a szívet. Megfelelő ismeret és gyakorlás birtokában különbséget lehet tenni a normális és a kóros zörejek között. Ezt követik a műszeres vizsgálatok, az EKG vagy a mellkasi röntgen. A diagnosztika kulcsa ma egyértelműen a szív ultrahangos vizsgálata, amely az esetek legnagyobb részében pontos diagnózist ad. Megmutatkoznak a pitvari és kamrai terhelés jelei, a ritmuszavarok, az iszkémiás jelek (valamely mechanikus hiba ‒ elzáródás, szűkület ‒ okozta vérellátási hiány egy adott területen), a billentyűkön lévő meszes lerakódások, a különböző szívelváltozások, megnagyobbodások, pangások jól ábrázolódnak. Amennyiben a billentyűhiba súlyos vagy a műtét mérlegelendő, akkor érfestés és/vagy cardio-CT javasolt. A billentyűhibák kezelése gyógyszeres (vérrögképződés, trombózisveszély, fertőzésveszély, gyulladásveszély elkerülése miatt), illetve sebészeti úton történik (billentyűplasztika, műbillentyű beültetés). Ennek pontos formájáról és menetéről a szakorvos a kapott leletek birtokában azok értékelése után dönt.

Mit tanácsol a kardiológus?

„A szívbillentyűhibával élő, illetve a műtéten már átesett páciensek szempontjából kiemelten fontos a rendszeres kardiológiai kontrollvizsgálat, a folyamatos szakorvosi támogatás, valamint a megfelelő gyógyszeres kezelés. A felépülés elengedhetetlen része az életmódváltás, az egészséges étkezés, a dohányzásról való leszokás, az orvosi felügyelettel végzett testmozgás, amely segít a testsúlykontrollban és jótékony hatással van a vérkeringésre is” – javasolja Vaskó Péter kardiológus.

Következő adásunk
Téma: Egyedülálló hazai innováció az online földbirtok-értékelés / digitális megoldások a földforgalomban - háttérbeszélgetés – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Sáhó Ákos ügyvezető, Agrotax Kft.
Ezt követő adásaink