Belföld
Több nyilvános vécéért kampányol a Város Mindenkié 
Város Mindenkié Kép: Pixabay
2016. november 14.

A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport figyelemfelhívó megmozdulást szervez egy élhetőbb, tisztább Budapestért. „Vágyunk egyszerű: mindenki számára elérhető ingyenes közvécéket a fővárosba. A legtöbb állampolgárral egyetértésben azt szeretnénk, ha az országban megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működne.” – írják.

A csoport szerint mindenki életét nagyban megkönnyítené, néhány társadalmi csoportét pedig – mint például az idős emberek, a kisgyermekes családok, a mozgáskorlátozott emberek, közterületen dolgozók és az ott élni kényszerülők – különösen, ha több és jobb minőségű közvécé lenne elérhető a fővárosban.

Ma Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 39 darab illemhelyet üzemeltet, amelyek 180 Ft térítési díj ellenében vehetők igénybe. A közérdekű adatigénylés alapján az FCSM-en kívül a kerületi önkormányzatok is tartanak fent illemhelyeket, összesen 31 darabot. Tehát a fővárosban – az FCSM és önkormányzatok által fenntartott – nyilvános illemhelyek száma 70 darabra tehető. Ez azt jelenti, hogy Budapesten minden 30 ezer lakosra jut egy nyilvános illemhely. Összehasonlításképpen Párizsban minden 5000 emberre jut egy közvécé és ezek jelentős része ingyen használható – taglalták.

Két dolgot szeretnénk elérni: hogy Budapesten legyen több közvécé, és hogy ezek biztosítása törvénybe legyen foglalva. A Város Mindenkié ezért az Utcajogásszal közösen „A szükség törvényt bont” jeligére hamarosan törvénymódosítási javaslatot nyújt be, amely bizonyos lakosságszám felett kötelező önkormányzati feladattá tenné a nyilvános vécék fenntartását. Az elkövetkező időszakban minden lehetséges fórumon felhívjuk a főváros vezetőségének figyelmét arra, hogy közvécékre szükség van a városban – áll a Város Mindenkié közleményében.

-