Életmód
Továbbra is veszélyt jelent a madárinfluenza
Kossuth Rádió Kép: Reuters
2016. december 12.

Egyelőre nem múlt el a madárinfluenza járvány veszélye, újabb fertőzések jelentek meg az eddig ismert, és új gócpontokban is - közölte a Kossuth Rádióban a főállatorvos. Bognár Lajos a 180 percben megerősítette: Magyarországon elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye érintett.

Bognár Lajos a 180 percben megerősítette: Magyarországon elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye érintett, ahol továbbra is vannak járványkitörések. Emellett Európában is több országban fertőz a vírus.Rámutatott: a terjedés oka a rendkívül nagy állatsűrűség.

Hozzátette: továbbra is nagyon fontos a megelőzés, az állategészségügyi járványvédelmi rendelkezések maradéktalan betartása, úgy mint a takarítás, a zárva tartás és a fertőtlenítés.

A vírus csak a madarakra veszélyes, az emberre nem jelent kockázatot

– hangsúlyozta a főállatorvos. Viszont nagyon gyorsan terjed és komoly károkat okoz azokon a telepeken, ahova bekerül a vírus. "Nagyon fontos az állatok zárt helyen tartása, csökkentve ezzel a fertőződés kockázatát" - hívta fel a figyelmet.

Az állategészségügyi hatóság megkezdte a kártalanítási eljárások lefolytatását, azok az állattartók, akik a kártalanítási határozatot aláírták, az összeget még az idén megkapják. Kiemelte: csak azoknak az állattatóknak jár a 100 százalékos állami kártalanítás, akik maradéktalanul betartották az állategészségügyi szabályokat.

Most adásban
Téma: Első alkalommal rendezték meg a Határtalanul! – Több mint turizmus elnevezésű konferenciát – Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese
Ezt követő adásaink