Kultúra
Átadták a FSZEK pestszentimrei új tagkönyvtárát
OPH Kép: pixabay.com
2017. január 23.

Átadták hétfőn, a magyar kultúra napjához kapcsolódóan a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) pestszentimrei fiókját a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) emeletén. A 130 négyzetméteren az olvasórészleg mellett egy gyereksarok is kialakításra került.

Az átadó ünnepség kezdetén, a nemzeti gyásznapon Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros humán területekért felelős főpolgármester-helyettese, Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója gyertyagyújtással és egyperces néma főhajtással emlékezett meg a péntek éjjel, Verona közelében történt buszbaleset áldozatairól.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra az átadással kapcsolatban kiemelte, létrejött egy XXI. századi és minden modern igényt kielégítő új tagkönyvtár, az fejlesztés pedig sok ember összefogásának eredményeképpen valósult meg. Mint fogalmazott, a XVIII. kerület egyike a legdinamikusabban fejlődő városrészeknek, ez pedig a tudatos munka eredménye. Budapest Főváros humán területekért felelős főpolgármester-helyettese úgy fogalmazott, Pestszentlőric-Pestszentimre az infrastrukturális fejlesztéseket az igényekhez mérten megpróbálja értékes tartalommal megtölteni. Egy izgalmas, új fejezet kezdődik, a fejlesztéssel nemcsak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókhálózata, a főváros és a kerület gazdagodik, hanem maga a Pestszentimrei Közösségi Ház is, hiszen azok a funkciók, amelyek helyet kaptak az épületben, együttesen, egymást erősítő folyamatokat tárnak elénk – mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere úgy véli, a könyvtár átadásával fontos adósságot törlesztett a XVIII. kerület. Mint mondta, az együttműködés a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral egy évvel ezelőtt indult el, az új tagkönyvtár felújítását pedig 20 millió forinttal támogatta az XVIII. kerületi önkormányzat. A városrész vezetője reményét fejezte ki, hogy a jövőben számos programnak, kulturális eseménynek biztosít majd helyszínt a bibliotéka.

Mint azt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója kifejtette, a tavalyi évben több mint 22 ezer kötetet kölcsönöztek a könyvtárból, ezek jelentős részét pedig 14 aluli gyermekek tették. Fodor Péter szerint az állandó olvasókon kívül az ezer beiratkozott olvasó azt jelenti, Pestszentimre igényt tart a kulturális szolgáltatásra.

„Már nem azt kell bizonyítani, hogy szükség van a könyvtárra, hanem azt, hogy mint közösségi tér, hogyan járulhat hozzá a programjaival ‒ a klasszikus, hagyományos könyvtári szerepek meghaladásával ‒ a közösségi házban megvalósuló eseményekhez" ‒ húzta alá.

Az esemény végén oklevelet adtak át a könyvtár legaktívabb olvasóinak: a legfiatalabb, egyesztendős Suba Andrásnak ‒ akinek nevében az elismerést édesanyja vette át ‒, a legtöbbet kölcsönző Fülöp Domonkosnak, a szépkorú Tóth Dezsőnének, valamint a legtöbb könyvtári tagsággal rendelkező Szentirmai családnak.

A bibliotéka 130 négyzetméteren, heti 30 órás nyitva tartással, megújult infokommunikációs eszközökkel és gyermekjátszóval várja az érdeklődőket.


A Pestszentimrei Könyvtár története

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pestszentimrei fiókkönyvtára 1952. áprilisában a Halász, majd Forrós háznak ismert, Ady Endre‒Marx Károly (Nemes) utca sarkán álló épület üzlethelyiségében nyílt meg. Első könyvtárosa a helyi Kisfaludy utcai pék felesége, Pásztor Jánosné volt, aki ingyen vállalta a könyvtár működtetését. Már az első évben 563 olvasója volt, s nemcsak a felnőtteket látta el olvasnivalóval, hanem a gyerekeket is. Az első nagyobb átalakításra 1957-ben került sor, ekkor már 1374 beiratkozott használót számolt a bibliotéka. Az ötvenes években közel 14 ezer kötettel rendelkezett. A FSZEK 1970-es évkönyve szerint már önálló gyerekkönyvtára is volt, s a gyűjtemény az év 240 napján állt a látogatók rendelkezésére. Az épületet 1987-ben a KÖJÁL alkalmatlannak minősítette könyvtári célokra, így a bibliotéka 1988 májusában bezárt. 1989. november 1-jén, a Nagykőrösi út 56. szám alatt található családi ház átalakítását követően nyílt meg ismét a könyvtár. 2002-ben megtörtént az akadálymentesítés és elérhetővé vált az internet is.

-