Kultúra
Összművészeti előadással tisztelegnek Arany emléke előtt
Magyar Idők Kép: wikipedia.hu
2017. február 24.

Arany János születésének 200. évfordulója és az Arany János-emlékév nyitónapja alkalmából a Zichy Szín-Műhely különleges emlékműsorral tiszteleg március 2-án, 11 órától a Stefánia Palota színháztermében - írja a Magyar Idők.

Arany János legismertebb balladáit a mai kor ízléséhez igazodva hallhatja a közönség neves színészek előadásában, a műsort Zichy Mihály festő, grafikus Arany balladákhoz készített illusztrációi színesítik. Az emlékelőadás nem csak rendhagyó irodalomóra, hanem iskolai megemlékezés is egyben. A nagy érdeklődésre való tekintettel március 3-án 11 órától is láthatják az emlékműsort a Pest-megyei és budapesti iskolások. A két előadáson ezer diákkal emlékeznek együtt a művészek az NKA támogatásával.

A Zichy Szín-Műhely összművészeti előadást állított színpadra Arany János születésének 200. évfordulójára. A több generáció lelkét egyszerre megszólító Arany János-emlékév két tanévet is átölel (2016/2017 és 2017/2018), ezért a Zichy Szín-Műhely tagjaival nagy küldetésre vállalkozott: iskolai előadások keretében népszerűsítik a magyar nemzeti kultúrát, és irodalmat számos hazai általános és középiskolában, valamint a Kárpát-medencében.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával létrejött, Arany balladák másképp – Zichy Mihály rajzaival című előadásban Arany János tizenegy legismertebb balladájának keresztmetszetét láthatják a diákok XXI. századi megközelítésben, kiváló színművészek interpretálásában. „A színház az iskolákba megy” programsorozat keretén belül színházat, festészetet, zenét és irodalmat visz országszerte az általános valamint a középiskolákba a Zichy Szín-Műhely már 2016 májusa óta, az „iskolai turné” Zichy Mihály festőgéniusz halálának 110 éves évfordulójának alkalmából indult el.

Az Arany János bicentenárium alkalmából megújított előadás keretében a Zichy Szín-Műhely színészei különleges díszletben hozzák közelebb Arany világát az iskolásokhoz, akik a festő és grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja és úttörője, Zichy Mihály Arany-balladákhoz készített illusztrációit csodálhatják meg az előadásokon. A kuriózumnak számító, különleges előadás Arany János balladáival segít bepillantást nyerni egy méltatlanul feledett, páratlan tehetségű festőművész, Zichy Mihály világába is.

„Egyik legnagyobb költőnk munkássága a magyar kulturális közösségi tudatunk formálója, munkássága hatással van minden nemzedékre. Az irodalom, a költészet, a zene, a színművész és a festészet erejét használva több generációt is szeretnénk megszólítani szórakoztató és oktató nevelő célzattal. A Híd-avatás, Vörös rébék, V. László, Rozgonyiné, Tetemre hívás, Ágnes Asszony, Szondi két apródja, Mátyás anyja, Bor vitéz, Pázmán lovag és A walesi bárdok című balladák önmagukban is teljes színművet alkotnak, erős emberi érzelmeket és gondolatokat közölnek, amelyek Zichy Mihály kifejező képeivel kombinálva még érthetőbbek.

Célunk Arany János művein keresztül a magyar nyelv szépségének tovább örökítése az összművészeti eszközök bevetésével” – mondta Dolmány Attila dramaturg-rendező. Dolmány Attila – aki korábban a Budapesti Kamaraszínház színművésze volt, jelenleg a Vígszínház és a Játékszín vendégművésze – nem először rendez sikeres előadást. Fellép Bacsa Ildikó, akit többek között a Radnóti Színházból, a Budapesti Kamaraszínházból, vagy a Karinthy Színházból ismerhet a közönség.

Turek Miklós színész rendező, a Versszínház műfajalapítója mellett, Kövesdi László, aki a Szegedi Nemzeti Színház és a Szolnoki Szigligeti Színház után ugyancsak szabadúszóként játszik a produkcióban. Komoly szerepet kapott az előadásban Koltai Vivien pályakezdő színésznő is. A produkció zenei kíséretét Szántó Katalin fuvolaművész adja.

-