Életmód
Felszeghi Sára: a prevenció a népegészségügyi betegségek csökkenésének kulcsa
OPH Kép: weborvos.hu
2017. március 19.

Ki kell mondani, hogy harminc évvel ezelőtt – és ez még ma is tart – az egészség nem volt érték. Csak akkor számított, amikor hiányzott. A másik nagy probléma az volt, hogy nem is tettek sokat érte – tárta fel az egészségügyi stratégia kidolgozásának egyik okát Felszeghi Sára egyetemi docens, szakfelügyelő, főorvos, az egészségfejlesztési program megalkotója.

Felszeghi Sára 1988-ban érkezett a Miskolci Egyetemre üzemorvosnak egy rosszul felszerelt rendelőbe, és hamarosan nyilvánvalóvá vált számára, hogy a dolgozók között sok a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi, emésztőszervi, idegrendszeri és anyagcsere-megbetegedés. Nemcsak az oktatók, a felnőttek egészségével volt probléma, hanem a hallgatókéval is. Utóbbiaknál főleg mozgásszervi, illetve hallásproblémák jelentkeztek. A főorvos asszony kidolgozott egy olyan egészségügyi stratégiát, amely az elsődleges, másodlagos és harmadlagos megelőzési módszerek segítségével javíthat a meglévő állapotokon. Az egyetem támogatta ebben, így 1989-ben elindította az első egészségfejlesztési programot, amelynek több sarkalatos pontja is volt.

A legfontosabb az elsődleges megelőzés volt, vagyis az egészségkárosító hatások kiiktatása a környezetből, a munkahelyről és elsősorban az egyéni életmódból: a mozgáshiány, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és gyógyszerszedés.

A program három pillérre épült: a mozgásra, a táplálkozásra és az oktatásra a szemléletváltoztatás érdekében. Mindehhez komplex ellátás volt szükséges, ezért létrehoztak az országban akkor egyedülálló foglalkozás-egészségügyi központot, ami a szakmai háttere a programnak. Egy világbanki nyertes pályázatnak köszönhetően nemcsak a diagnosztikus hátteret tudták megteremteni, hanem utána három éven keresztül ebből a pénzből működni is tudtak – mondta el az egyetemi docens, szakfelügyelő.

A legjobb egészségfejlesztő programok sem érnek semmit, ha az, akinek az szól, nem aktív résztvevő, azonban az eredményeket látva egyre többen szívesen kapcsolódtak be. Néhány példa a programokból: torna, gyógytorna, jóga, tánc, illetve sikerült megegyezni a város vezetőségével, hogy 50%-os kedvezménnyel vehették igénybe az uszodákat az egyetem oktatói és munkavállalói. Ezenkívül a táplálkozással kapcsolatban reformkonyhákat szerveztek, alakítottak egy vitaminklubot, és annak keretén belül egészségről szóló beszélgetések folytak meghívott dietetikusokkal. A beszélgetések, előadások mellett a rendszeresen megjelenő újságban a főorvos asszony is közölte egészségfejlesztő vagy egészséggel kapcsolatos cikkeit.

2004-től attól függetlenül, hogy milyen karon tanul a hallgató, lehetősége van egészségfejlesztést tanulni, az egészségügyi karon kötelezően, a többi karon pedig szabadon választhatóan.

Összeállt egy olyan komplex program, amelyben primer prevencióként leszoktatóprogramokat tartottak, megjelent a szekunder prevenció a munkaköri alkalmassági vizsgálatok során, a gondozással és a rehabilitációval pedig a tercier prevenció is működött.

Felszeghi Sárától megtudtuk azt is, hogy 2000-től vezették be az ISO-minőségbiztosítást, és az eredményeket összegezve azt tapasztalták, hogy 2000 és 2007 között a szív- és érrendszeri megbetegedések csaknem a felére csökkentek, illetve jelentősen csökkentek a mozgásszervi megbetegedések is. Az anyagcsere-betegségek azonban nem javultak. A főorvos asszony rájött, hogy ennek a stressz az oka, és ekkor vezették be a stresszkezelési technikákat.

Aztán már nemcsak gyógyítással és megelőzéssel foglalkoztak, hanem oktatással és kutatással is. Ezeknek az eredményei a hazai és a nemzetközi publikációban jelentek meg, egyre többen figyeltek fel rájuk, és modellértékűvé vált az, amit Miskolcon bevezettek. 2013-ban ez a modell Brüsszelben az egészséges munkahelyekkel kapcsolatos programokban Európa legjobb ellátási modellje lett, 2014-ben Franciaország nyilvánította nemzeti programmá, majd 2015-ben pedig Finnország is átvette ezt a modellt.

Az egészségfejlesztési program megalkotója azzal zárta a beszélgetés, hogy bízik abban, hogy nemcsak Miskolcon, hanem az ország más területén is elindul a program, hiszen az egészségügynek a prevencióra kell fókuszálnia, mert az a kulcsa népegészségügyi betegségek csökkenésének.Kapcsolódó cikkek
Pokoljárás a poétikában – Szabó Lőrinc fájdalmas életútja

„Érezni lehetett a szenvedéssel, gyógyulási folyamattal járó magányt és kiszolgáltatottságot műveiben."

Nem tesz jót a hálapénz az orvosi szakmának

Az orvosi pálya nem szakma, hanem olyan hivatás, amit nem szabad, hogy a pénz határozzon meg - mondta Felszeghi Sára főorvos.

-