Közigazgatás
Kötéltánc a vezetésben, avagy a manipuláció kivédése
OPH Kép: Pixabay.com
2017. március 29.

A konfliktusok elkerülése érdekében gyakran manipulációval élnek a vezetők ─ mondta el a Rádió Orienten Komor Levente. Az egyetemi intézetigazgató rámutatott: a manipulációt helytelennek tartjuk, ha velünk szemben alkalmazzák, azonban ha státuszt váltunk, és mi manipulálunk másokat, azonnal megváltozik az álláspontunk.

A kötéltánc ez esetben az emberek közötti viszonyok leírására szolgál, két ember közötti kapcsolat jelzésére, a vezető-vezetett, illetve a vezető és a szervezet viszonyára is egyértelműen használható – ismertette Komor Levente egyetemi docens, a Szent István Egyetem Társadalomtudományi Intézetének igazgatója. Mint a szakértő rámutatott: a manipuláció lehet jó és rossz. Jó, mert eszköz, rossz, „mert át vagyunk verve”, de közben nem lehet nélküle létezni.

Eszköz a vezetés munkájában is, még akkor is, ha ezt egy magasabb erkölcsi szint nevében el szokták ítélni.

A realitás vagy az igaz szó csak nagyon meghatározott estekben fogadható be. A kereskedő, a marketinges, vagy a politikus is a vágyinknak megfelelő mondatokat fogja mondani, és csak nézőpont kérdése, hogy manipulál vagy kiszolgál bennünket ─ mutatott rá az egyetemi tanár.

A vezetőkkel szemben kétirányú elvárások vannak. Az egyik a szakmai megfelelés. Azonban ha csak a saját szakmai szempontjait érvényesíti, nagy valószínűséggel rosszul dönt. Attól lesz jó vezető valaki, hogy túl tud lépni saját szakmaiságán, és egyben látja az egész feladatot, és képes elérni, hogy minden terület kapjon kielégítő erőforrást, biztatást, segítséget és támogatást. A vezetők etikai makulátlanságával kapcsolatban él egy általános elvárás, legyenek, ugyanakkor sokszor megfeledkezünk arról, hogy nekik is vannak emberi hibáik.

A vezetővel szemben további ellentmondó elvárásokat is támasztunk

– hívta fel a figyelmet Komor. A legelemibb ezek közül az, hogy egy jó vezető hosszú távra álljon ki a saját véleménye mellett, legyen koncepciója. Ha időszakosan nem sikereses, akkor azonnal támadjuk. A vezetettek erős kritikával szemlélik a vezetőt, elvárják, hogy tűrje a kritikát, és vegye is figyelembe. De akkor a hosszabb beruházásokat le kellene állítani, hiszen minden beruházás erőforrásokat von el valahonnan, és ahonnan elvonják, ott értelemszerűen kritikát fognak megfogalmazni a vezetővel szemben.

Intrapszichés konfliktusok sorozatát éli meg minden vezető, amelyek átcsapnak interperszonális területre, amivel párhozamosan megjelennek csoportkonfliktusok is. A konfliktusok mélysége a fontos kérdés. Két attitűd tapasztalható ezen a területen: az egyik, hogy le kell tagadni a konfliktusokat, a másik, hogy a konfliktusok előrevivők. A két attitűd között viszont csak a kötélhúzás létezik. Izgalmas ezt a beosztottak oldaláról nézni. Mindenképpen hitbéli kérdés: hisznek-e benne, vagy nem ‒ fejtette kiálláspontját. Komor Levente. A szakértő azt is kifejtette továbbá, hogy

a konfliktusok elkerülése érdekében gyakran manipulációval élnek a vezetők, amire az elmúlt 50 év is tanította őket.

A manipuláció, úgy tűnik, egyszerre része a vezetői szocializációnak, de egyszerre technika is, és nagyon sokszor a célok is manipulatívak. Mindannyian azt hisszük, hogy az őszinteség az egyetlen járható út. Valójában nem így van. Az őszintétlenség egyszerűen szociális kompetencia. „Az őszinteség tapintat nélkül bunkóság.” Ha például az irányító látja, hogy cége a szakadék felé megy, nem teheti meg, hogy teljes őszinteséggel elmondja a fennálló veszélyt, mert a munkatársak túlreagálhatják a problémákat. A vezetői eszköztár szerves része a manipuláció, ami alatt azt értjük, hogy a másik fél, a fogadó fél, nincs tudatában a befolyásoltságnak vagy a befolyásolás mértékének. A docens rámutatott: abban az esetben, ha minket manipulálnak, a manipulációt helytelennek tartjuk, nem értünk vele egyet,

ám ha státuszt váltunk, és mi manipulálunk másokat, azonnal megváltozik az álláspontunk.

Az emberi kétlelkűség itt is jelen van. A vezetői manipuláció első színtere a munkaerő megszerzése, ahol az elvárásoknak megfelelő, pozitív oldalát mutatja be a cég a munkaerő megszerzése érdekében. Ha viszont valaki már csatlakozott az adott céghez, akkor nehezen vált csak azért, mert a kapott az információk nem pontosan felelnek meg annak, amit eredetileg közvetítettek. Ez is egyfajta manipuláció ─ zárta a beszélgetést Komor Levente.

Kötéltánc a vezetésben, avagy a manipuláció kivédése
Rendhagyó szakmai disputa Komor Leventével, a kérdés szakértőjével
A műsor mentora és moderátora: Dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink