Kultúra
Pénteken mutatták be A kalóz című balettet
OPH Kép: opera.hu
2017. április 22.

Április 21-én mutatták be A kalóz című darabot az Operaházban. A három felvonásos balett cselekményét George Byron 1814-ben írt azonos című verse adja. Ezáltal a repertoár egy új klasszikus szerelmi történettel bővül - mondta Solymosi Tamás balettigazgató a Rádió Orient műsorában.

A romantika korában Anglia és Európa más országai különösen kedvelték a kalóz figuráját. Fontos szerepet töltöttek be a társadalomból kiszorult vagy kirekesztett, hősiesre formált figurák (pl. a betyár, a fegyenc, a haramia, az útonálló), úgy a kalóz is egyfajta romantikus ideált testesített meg. A téma számos művészt megihletett: A kalóz története Lord George Gordon Byronnak (1788-1824) azonos című költeményéből (The Corsair) származik, Vincenzo Bellini 1827-ben, Giuseppe Verdi 1848-ban írt operát A kalóz címmel, 1831-ben Berlioz ezzel az elnevezéssel nyitányt komponált, 1856-ban pedig a Giselle alkotója, Adolphe Adam készített balettet Le Corsaire, A kalóz címmel, amelyet a párizsi Operában állítottak színpadra, Joseph Mazilier koreográfiájával.

A darab New York-i rendezőjével - Anna-Marie Holmesszal - együttműködve jött létre a magyarországi produkció, amelynek zenéjét - a műfajban elismert - Adolphe Adam szerezte.

Solymosi Tamás elmondta:

az eredeti váz megmaradt, azonban saját ötleteivel és változtatásaival egészül ki, amelynek célja, hogy technikailag magasabb szintre emelje az alkotást.

A nívót tovább növeli az erre az alkalomra készült új díszlet és jelmeztár, illetve hangsúlyosak lesznek a látvány elemek. Az előadás során több pontján egyszerre 60-70 ember lesz a színpadon, amely monumentális hatást kelt a nézőkben.

Az együttes jelentős része szerepel A kalózban, így összesen három szereposztásban tekintheti meg a produkciót a közönség.

Az Operaház hosszú távú célja, hogy még a jelenleginél is szélesebb repertoárt tűzzön műsorára, ezért A kalóz című előadás a szezonban csupán nyolc alkalommal kerül bemutatásra, viszont a tervek szerint még hosszú évekig műsoron marad.

Egy örökzöld témát dolgoz fel, miszert a szabadság és az igazság győz mindenek felett

- ismertette Solymosi Tamás.

Az Operaház felújítási munkálatainak idejére a balettársulat az Erkel Színházban kap helyet. A színpad méreteiből kifolyólag erre az időszakra több darabot is nélkülöznie kell majd a nézőknek, ugyanakkor több régi kedvenc is visszatér - zárta szavait a Magyar Állami Operaház balettigazgatója.

Téma: Április végén mutatják be A kalóz című darabot az Operában
Vendég: Solymosi Tamás balettigazgató, Magyar Állami Operaház
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
00:54 Versből balettelőadás
04:12 A darab sikerének titka
08:19 Egy megújult változat bemutatása
11:34 A kalóz zenéje
11:55 Szereposztás, háttérmunka
17:28 Tervek a jövőre nézve
18:50 A Magyar Állami Operaház felújítása
Most adásban
Téma: Az Információ Szabadság Napja; Környezeti adatokkal kapcsolatos bejelentések – Vendég: Ambrusné Tóth Éva
Ezt követő adásaink