Kultúra
2017 Gran Prize: nagy lépés a rák elleni harcban
OPH Kép: Guttman András professzornak a díjat Anna Boda svéd nagykövet-helyettes adta át. Fotó: Molnár Csaba
2017. június 1.

Az MTA-PE Transzlációs Glikomika kutatócsoport kutatási projektje, az új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése és alkalmazása speciális glikomikai kutatásokban tárgyú pályázatával nyerte el a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület díjbizottságának 2017. évi Gran Prize díját.

„A Gran Prize kezdeményezésnek évről évre egyre komolyabb helye van társadalmunkban. Külön aktualitást ad a nyertesek számára Semmelweis Ignác halálának közeli évfordulója. Reméljük, hogy a tudományos élet mellett a gazdaság szereplői is felfigyelnek rá” ‒ emelte ki Takács János, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület elnöke.

A Gran Prize díjbizottság 2017-ben az MTA-PE Transzlációs Glikomika kutatócsoport kutatási projektje mellett tette le a voksát. A kutatócsoport új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése és alkalmazása speciális glikomikai kutatásokban tárgyú pályázatával nyerte el a Gran Prize Díjat. A kutatócsoport vezetője Guttman András professzor. (Pannon Egyetem, MIK, Glikomika kutatási projekt) A döntést a pályázat innovatív, interdiszciplináris volta, az iparjogvédelmi helyzete, kiemelt társadalmi jelentősége és felelősségvállalása indokolta.

Az MTA-PE Transzlációs Glikomika kutatócsoport kutatási célja új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése, illetve alkalmazása olyan speciális glikomikai kutatásokban ahol a rendelkezésre álló minta csak nagyon limitált mennyiségben áll rendelkezésre, pl. keringő ráksejtek esetében. A csoport megalapítása óta (2013) a rákos folyamatban a sejtek felszíni kommunikációjában lényeges szerepet játszó glikoproteinek komplex cukorszerkezetének nagy érzékenységű vizsgálatához fejlesztett ki mikrofluidikai módszereket és bioinformatikai eszközöket. A Műszaki Informatikai Kar Műszaki Kémiai Kutatóintézetében 2013-ban alakult az MTA kutatócsoport. Guttman András, világhírű kutató, több rangos amerikai egyetem professzora, az MTA külső tagja a Lendület program keretében iskolateremtő szándékkal hozta létre a kutatólaboratóriumot.

Guttman András, a kutatócsoport vezetője az intézményben, és az az azóta eltelt idő alatt a világ minden tájáról felhalmozott tudást ebben a laboratóriumban szeretné az egyetem szolgálatába állítani. A laboratórium indulásának kedvező a fogadtatása, és már most jelentős magyarországi és nemzetközi partnerkapcsolatokkal büszkélkedhet. A Műszaki Informatikai Kar és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával olyan projekt valósulhat meg, melynek keretében a cirkuláló ráksejtek újszerű vizsgálatára nyílik lehetőség, és a kutatás mellett oktatási tevékenységet is tudnak folytatni.


„GRAN PRIZE” Interdiszciplináris díj

A Testület 2012 októberében elhatározta, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat hoz létre, szimbólumául egy svéd jelképet, a Fenyőfát választotta, amely bolygónk nagy részén a Karácsony és a Természet metaforája egyszerre.

A „gran” svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. A GRAN PRIZE díj kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a svéd társadalomban mélyen gyökerező konszenzus-alapú gondolkodás és a svéd-magyar együttműködés jegyében.

A díj egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára adható a Gran Prize Díjbizottság döntése alapján. A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés, ‒ fejlesztés és oktatás területéről, évente egy alkalommal.

A Testület alaptőkéjéből 5 millió Forintot elkülönített, amelynek éves kamatait felajánlotta a díj létrehozására, egyidejűleg csatlakozást kínált más felelős gondolkodású, támogatásnyújtásra kész döntéshozó és magánszemély számára is.

-