Gazdaság
2018-ra megépül az M25-ös autóút északi része
nif.hu Kép: http://nif.hu
2017. június 29.

Az M25 autóút – melynek része a mintegy 4 km hosszú északi ütem – fejlesztésének befejezését követően Eger bekapcsolódik az ország gyorsforgalmi hálózatába. Budapest és Eger között 15 perccel csökken a menetidő. Az M25 északi ütem alapkőletételi ünnepségén jelen voltak Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja, Habis László, Eger polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Már zajlanak a kivitelezési munkák az első ütemben, a 2502 j. út új nyomvonalú átkötésénél, és a 252. sz. főút rekonstrukciójánál. A beruházás részeként Mezőkövesd-Andornaktálya összekötő út, Andornaktálya elkerülő szakaszán, új nyomvonalon, mintegy 3 km hosszon 2X1 sávos út épül, valamint 700 m hosszon megtörténik a meglévő útszakasz korrekciója is. Az andornaktályai lakóparkban élők életminőségének megtartása érdekében 785 m hosszon zajvédő fal létesül erdőtelepítéssel. A forgalom minél nagyobb mértékű, M25 autóútra történő átterelése érdekében körforgalmú csomópont lesz a 2502-2501 j. utak találkozásában, valamint Andornaktálya település belterületén forgalomcsillapító beavatkozások történnek, és 2 új híd is segíti majd a közlekedést az Eger pataknál és a Füzesabony- Eger vasútvonal felett.

A 252 sz. főút esetében mintegy 850 m-en az útburkolat rekonstrukciójára kerül sor. Az M25 autóút a 252 sz. főút és a 2500 j. út egy új egysávos körforgalmi csomóponton keresztül kapcsolódik majd a meglévő belterületi úthálózathoz. A meglévő 2500 j. út és 25. sz. főút találkozását pedig körforgalommá építik át. A forgalom biztonsága érdekében a 25. sz. főút és a Faiskola utca között 487 méter hosszon gyalog- és kerékpárút épül.

A kivitelezések nyertesei a Colas Út Építőipari Zrt.,a Colas Hungária Építőipari Zrt. és Colas Közlekedésépítő Kft. által alkotott konzorcium. A két kivitelezés nettó értéke 5,36 milliárd forint.

Az M25-ös autóút Északi üteménél 4 km hosszú szakaszon, új nyomvonalon 2X2 sávos gyorsforgalmi út épül.

Az M25 autóút és a 2502 j. összekötő út keresztezésében, különszintű csomópont létesül. Megtörténik az ún. Olajosok útjának korrekciója. Itt és az M25 autóút találkozásánál aluljáró biztosítja majd a járművek zavartalan forgalmát. A beruházás részeként kiváltásra kerülnek a közművek, és összesen 2,5 km hosszon több szervizút is létesül. A kivitelezés nyertese a Colas Út Zrt., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. közös ajánlattevők. A kivitelezés nettó összege 7,99 milliárd forint.A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban uniós és hazai forrásból valósul meg.

Az M25-ös autót déli ütem mintegy 15 km hosszú szakaszának megépítésére vonatkozó kivitelezési közbeszerzési felhívás

2017. június 24-én megjelent a közbeszerzési értesítőben. A NIF Zrt. célja, hogy erre a szakaszra év végig vállalkozói szerződést kössön, majd ezután jövő év elején elinduljon a munka. A III. ütem várható befejezése 2020 ősze.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az alapkőletételi ünnepségen elmondta:

A közúthálózat fejlesztése a következő években összesen mintegy 2500 milliárd forintos ráfordítással kap új lendületet.

A tervbe vett 900 kilométernyi autópálya, autóút és gyorsút elkészültével Magyarország szintet lép a gyorsforgalmi hálózat fejlettségében. A kormány uniós és hazai források felhasználásával beköti a sztrádahálózatba a megyei jogú városokat. Eger bekapcsolására a Modern Városok Programba a helyi önkormányzattal kötött megállapodás első pontjaként is vállalást tettünk. A magas szintű, közvetlen összeköttetés azonnal érezhető változást hoz a város 52 ezer, közvetlen környezete mintegy 85 ezer lakójának életminőségében és gazdasági versenyképességében.

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Egy régi álom válik valóra az M25-ös megépítésével. A beruházás nem csak Eger, hanem a megye számára is meghatározó. A fejlesztésnek jelentős gazdaságélénkítő hatása lesz, hiszen a jó minőségű út alapvető, ha egy vállalkozás székhelyet keres vagy munkaerőt toboroz. A jó megközelíthetőség a turizmus szempontjából is elengedhetetlen. Az M25 tervei most elindultak a megvalósítás útján, és 2020-ra változtatás nélkül valósággá válnak.

Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja elmondta: Ki kell emelni a társhatóságok és az illetékes kormányhivatalokban dolgozó kormánytisztviselők és szakemberek munkáját, akik segítették ennek a nemzetgazdaságilag kiemelten fontos beruházásnak a megvalósítását az előkészítés folyamatában. Nekik köszönhető, hogy minden esetben határidőre születtek meg a jogszerű döntések.

Habis László, Eger polgármestere azt mondta: A város és környék gazdaságának fejlesztése, valamint az itt élők élethelyzetének javítása érdekében a kormány kiemelt segítséget nyújt az infrastrukturális beruházásokhoz, ezért

még a mostani fejlesztési időszakban megtörténik Eger összeköttetése az M3-as autópályával.

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója a jelenleg folyó munkákról azt mondta: A 2502 j. útnál jelenleg humuszleszedési és töltésépítési munkák történnek. A műtárgyaknál most zajlik a próbacölöpözés. Az elkövetkező hetekben továbbra is földmunkák várhatók, valamint a cölöpök próbaterhelésére is sor kerül. A 252. j. útnál a szegély bontása van folyamatban. Az elkövetkező két hétben megkezdődik a szegélyépítés is.

Kapcsolódó cikkek
„Elit borszalon” Egerben

Mintegy 195 pincészet 628 tételét bírálta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri.

Eger önkormányzata is családbarát lesz

Eger önkormányzata két programmal csatlakozik a családbarát politikához - mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

Eger is pályázik az EKF 2023 címre

A stratégiai gondolkodás a részletek kidolgozásával, folytatódik, márciusban találkoznak a környező települések vezetőivel.

Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink