Kultúra
Tovább őrizheti a himnusz kéziratát a Széchényi Könyvtár
OPH Kép: OPH
2017. július 3.

Ünnepélyes keretek között határozatlan időre megújították Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című kéziratának letéti szerződését hétfőn az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

A letét sajátos jogi fogalom a gyűjteményekben, kimagasló értéket képvisel. Ezen dokumentumok száma a bibliotékában megközelíti a 200-at – emelte ki Földesi Ferenc különgyűjteményi igazgató.

Kölcsey Ferenc 1823-ban alkotta meg a verset Szatmárcsekén. Mint arra Földesi Ferenc rámutatott, a költő 1828-ban bekövetkezett halála után - utód hiányában -, oldalágon öröklődtek a kéziratok: az értékes hagyaték így unokaöccsére, Kölcsey Kálmánra szállt. A nagy hatású alkotás 1829-ben Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg először, majd ezt követően a Szemere Pál által, 1832-ben kiadott Kölcsey Ferenc válogatott munkáinak első kötetében. A kézirat lappang, 1944 nyarán a Magyarország című lap hasábjain tűnik fel: Papp Viktor zenetörténész hírül adja, hogy a Hymnus kézirata nem veszett el, a családnál található – részletezte a szakember.

Fáy Péter - László Magda unokája - felidézte: a háború okozta enyészettől tartva 1944-ben László Magda helyezi letétbe az értékes hagyatékot a bibliotékában. Úgy fogalmazott, a család szempontja, hogy a kézirat biztonságban legyen, ugyanakkor az írást nem adja ki a kezéből, rendelkezik felette. A Himnuszt a kultúra napján, évente egyszer az érdeklődők is megtekinthetik.

A letéti szerződést a család képviseletében Fáy Péter, az Országos Széchényi Könyvtár részéről Földesi Ferenc különgyűjteményi igazgató határozatlan időre írta alá.

-