Külföld
Baden-Württembergben járt Szijjártó Péter
MTI Kép: MTI/KKM
2017. július 12.

Teljes az egyetértés a magyar kormány és az egyik legjelentősebb német tartomány, Baden-Württemberg vezetése között az uniós külső határok védelméről és a schengeni övezet fenntartásáról – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban folytatott tárgyalásai után.

A miniszter a tartományi fővárosban folytatott politikai megbeszéléseit értékelve kiemelte: a magyar kormány és a baden-württembergi vezetők között egyetértés van abban, hogy az Európai Unió külső határát „szigorúan meg kell védeni”, a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet fenntartása és a térség működését szabályozó schengeni előírások érvényesítése pedig „alapvető érdeke egész Európának”.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában rámutatott, hogy a rendkívül szoros gazdasági kapcsolatok mellett az oktatási együttműködés is erős, hiszen Baden-Württemberg kormánya az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyik fenntartója.

Hozzátette, hogy stuttgarti látogatásán megállapodást kötöttek arról, hogy Magyarország és Baden-Württemberg a duális szakképzés területén is még szorosabbra fűzi együttműködését.

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Thomas Strobl tartományi miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel, akinek tárcájához tartozik a migráció és a digitalizáció ügye is. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökhelyettese mellett tárgyalt Guido Wolf igazságügyi és európai ügyekért felelős miniszterrel, valamint Nicole Hoffmeister-Kraut gazdasági és külkereskedelmi miniszterrel, akik ugyancsak a CDU politikusai.

Szijjártó Péter egy sor gazdasági témájú tárgyalást is folytatott, köztük a Magyarországon a legtöbb embert foglalkoztató külföldi termelő vállalat, a Bosch vezetőivel.

Az Andrássy egyetem az egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény a német nyelvterületen kívül, 2001-ben alapította Magyarország, Németország, Ausztria és két németországi tartomány, Baden-Württemberg és Bajorország. 2011 óta a finanszírozók között van a dél-tiroli autonóm régió. Az egyetem mester- és posztgraduális képzéseket kínál történelem-, politika-, gazdaság- és jogtudományok szakterületeken.

A több mint tízmillió lakosú Baden-Württemberg a harmadik legnagyobb és legnépesebb német tartomány.

-