Gazdaság
Felgyorsult az infláció júliusban
akcenta.cz Kép: OPH/Máté Évi
2017. augusztus 11.

Júniusban 14,4%-kal csökkent az építőipari termelés volumene. A fogyasztói árindex májusban 2,1 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. A kereskedelmi mérleg márciusban 1060 millió euró többletet mutatott - emelte ki a heti devizapiaci jelentésében a AKCENTA.

A forint a héten elhagyta a 304 HUF/EUR alatti értékeket, és a kereskedés fokozatosan eltolódott a 305 HUF/EUR árfolyam szint felé. A forint jelenlegi értékei természetesen még mindig viszonylag erősnek mondhatóak, azonban már nem látunk túl nagy teret további erősödésre. Bár a forint erősödését alapvetően a szolid gazdasági növekedés és a forinteszközök iránti fokozott külföldi kereslet támogatja, az MNB továbbra is laza monetáris politikája (különösen a forint likvid piacokra történő többletkiáramlása formájában) erős határokat szab a forint további nyereségének.

Az USD/HUF árfolyam alakulását a fő piacok történései irányították. A dollár az euróval szemben az elmúlt napokban megállította az előző hetek gyengülő trendjét és kissé konszolidálta veszteségeit. A forinttal szemben e héten kissé erősödött, és csütörtök délutánra elérte a 260 HUF/USD árfolyam határt.

Újra gyorsul a magyar infláció

Az éves infláció júliusban 2,1 %-ra gyorsult a júniusi 1,9 %-ról és enyhén meghaladta a becsléseket. A legnagyobb áremelkedés az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohánytermékek területén volt kimutatható. A gyorsuló infláció ugyan még mindig a központi bank 3 %-os inflációs célkitűzése alatt van, de lassan halad előre ebbe az irányba. „Az árnövekedés jelenlegi dinamikája véleményünk szerint nincs befolyással az MNB monetáris politikájának beállítására annak jelenlegi formájában, a központi bank hétfőn 50 milliárd forint többletkiáramlást pumpált a bankközi piacra devizacsere ügyletek révén. Hasonló módon támogatta a forint likviditását a piacokon két hete is.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Ami a magyar államkötvények hozamait illeti, azok az elmúlt napokban tovább csökkentek. A 10 éves futamidejű magyar államkötvények hozama például az elmúlt napokban 3 bázisponttal, 3,17% -ra csökkent éves szinten.

Kapcsolódó cikkek
2 százalék körül maradhat az infláció

Míg az áfa-csökkentések lefelé, többek közt az üzemanyagárak és a növekvő belső kereslet felfelé húzza azt az idén.

Gyorsulhat az infláció

Gazdaságkutatók szerint idén még romlani fog kissé a külső és a belső egyensúly.

Az üzemanyagárak állnak az inflációcsökkenés mögött?

Az áprilisi 2,2 százalékos infláció jóval kisebb a márciusi 2,7 százaléknál és némileg alacsonyabb a piaci várakozásoknál.

Most adásban
Téma: A foglalkoztatás helyzete a 2018. évi munkaügyi ellenőrzések alapján – dr. Bakos József főosztályvezető, Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály, Pénzügyminisztérium
Ezt követő adásaink