Közigazgatás
Mit üzen nekünk a NISPAcee?
OPH Kép: kormanyhivatal.hu
2017. augusztus 13.

A NISPAcee (Közigazgatási Felsőoktatási Intézmények és Intézetek Közép- és Kelet-Európai Hálózata) egy regionális felsőoktatási szakmai szervezet, amely közép-kelet-európai intézmények hálózatából áll. A ’90-es évek elején hívták életre a kormányzati rendszer és a közigazgatás átalakítása iránt érdeklődő felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek. A Rádió Orienten Vass László, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora beszélt a szervezt működéséről.

A közigazgatás reformját tekintve Magyarországnak nagy presztízse alakult ki a közép-kelet-európai régióban, hiszen itt már 1992-ben megszületett a közszolgálati törvény, jóval megelőzve a környező országokat. A NISPAcee a közigazgatási felsőoktatás regenerálást és a közigazgatás átalakítását tűzte ki célul – vázolta fel Vass László, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora.

Vass László szerint a közigazgatás és a közszolgálat mélyreható változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Csak egy példa:

manapság a köztisztviselők többsége nem épít az élethosszig tartó alkalmazásra,

ezzel relativizálódott számukra az életpályamodell. Ez a tendencia egyébként más országokban is megfigyelhető – tette hozzá. Mint fogalmazott, óriási különbség van a 40 évesek és az idősebbek között e téren is, de még nagyobb a különbség a negyvenesek és a harmincasok között: ez erőteljesen megmutatkozik például abban, hogy mit várnak a munkától. Az elmondható, hogy a fiatalabb generációk is elkötelezetten kezdik el munkát a közigazgatásban, de rövid idő alatt akarnak nagy kapcsolatrendszert és tapasztalatot szerezni, majd ezután igyekeznek a magánszférában elhelyezkedni. Mindezt 4-5 év alatt szeretnék elérni. A jelenség tehát az, hogy a közigazgatás kiképezi a fiatalokat, akik a megszerzett tapasztalataikat és kapcsolatrendszerüket továbbviszik magukkal, és elmennek a közigazgatásból.

Megkerülhetetlen kérdés a bérezés is. A fiatalabb generációk számára természetes lenne, ha teljesítményalapúan történne, és nem a szolgálati idő dominálna a fizetésben – fejti ki Vass. Ugyanakkor a továbbképzések rendkívül inspirálók a fiatalabbak számára, fontos nekik a színes, interaktív módszertannal felépített, gyakorlatias és korszerű tanulás lehetősége.

A közigazgatás nagy kihívása az információs technológiával lépést tartó fejlődés.

A fiatalok számára nagyon vonzó, ha az ügyintézés a legkorszerűbb infokommunikációs eszközök segítségével történik, míg az idősebbek kevésbé örülnek ennek, nehezen igazodnak el ezeknek az eszközöknek a kezelésében és tartanak attól, hogy nem megfelelő az adatbiztonság – mondja a téma szakértője.

A 2008-tól kibontakozó gazdasági válság komoly kihívást jelentett a kormányok számára, és a közigazgatás átalakulását hozta magával. A jogállami működés megerősítése mellett a meglévő eszköztárakból olyat kellett választani, ami a térség közigazgatási tradícióival összeegyeztethető. Ennek során a francia és német modellek a közigazgatási menedzsment menedzseri szemléletét erősítették, és széles körben kezdték el alkalmazni pl. az egyéni és szervezeti teljesítményértékelést, a rugalmas alkalmazási formákat, és ezt veszik át a közép-európai államokban is. Nagyon fontosnak tartom, hogy a stratégiai menedzsment egyre jelentősebb szerepet kap a közigazgatás működtetésében is – véli Vass László.

A szervezet oldalán lehet további információkat szerezni, és a honlapról több szakmai kötet és tanulmány is ingyenesen letölthető.

Mit üzen nekünk a NISPAcee?
Rendhagyó szakmai disputa Dr. Vass Lászlóval, a Metropolitan Egyetem rektorával
A műsor mentora és moderátora: Dr.Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
Következő adásunk
Téma: Ettől tanévtől a 7. osztályos fiúk is kérhetik az ingyenes HPV elleni oltást – Kásler Miklós miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink