Kultúra
Kerényi Lajos atya: a világot meg kell gyógyítani
OPH Kép: 9.Tv
2017. augusztus 30.

Piarista szerzetesként úgy látja, hogy a világ gyógyításra szorul. A világ ugyan beteg, de a kór nem halálos – fogalmazta meg a Rádió Orienten Kerényi Lajos atya. A külső-ferencvárosi Szent Kereszt-plébánia korábbi irányítója 90 éves korában, 65 éves papi szolgálat után idén augusztusban vonult nyugdíjba. Azonban – mint mondta – továbbra is folytatja a tanítást és a kórházmissziót, miközben két könyv megírásán is dolgozik.

Idén kettős jubileumot is ünnepelt Kerényi Lajos piarista szerzetes: 90 éve született és 65 éve szentelték pappá. A kórházmissziós tevékenységéről is ismert lelkiatya 1976-tól volt a Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt-plébánia káplánja, majd 1996-tól plébánosa. Idén június 25-én tartotta vasmiséjét, augusztusban pedig nyugdíjba vonult.

Kerényi Lajos a II. világháború végén még gimnazistaként került szovjet hadifogságba. Az idős pap visszaemlékezve elmondta, hogy a fogságban néhány társával azt tűzték ki célként, hogy „megtérítik a Szovjetunóban az ateizmust”. Ezért feszületet hordtak a rabruhájuk felett, hirdetve keresztény hitüket, bízva abban, hogy „a keresztnek győznie kell a csillag felett!” Mint fogalmazott, számtalan eset volt, amely megerősítette őket abban, hogy hitük győzelemre viszi őket. Súlyos betegen, de lelkileg megerősödve tért haza 1946-ban, belépett a piarista rendbe, majd befejezte a gimnáziumot és leérettségizett. Érettségi után fogalmazódott meg benne, hogy

„ezt a beteg világot meg kell gyógyítani. Mert a világ beteg, de nem halálos beteg.”

Majd Szent II. János Pál pápát idézve hozzátette: "hiszek az ember fölemelhetőségében". Kerényi atya szerint „minden ember legbensőbb világában ott van az Isten, maga a Végtelen, csak meg kell szólítani, elő kell hívni. Rezonanciába kell hozni.” Ez a hivatás vezérelte egész életében és a több mint 40 éves ferencvárosi szolgálata során is.


A piarista szerzetes hetvenéves koráig volt káplán a Szent Kereszt-plébánián. Amikor 1996-ban plébánossá nevezték ki, már nagyon rossz állapotban volt Ecseri úti temploma, ezért elhatározta, hogy megkezdik felújítását.

Az Úr kiszemelt erre a feladatra.

"Nagyon sok pénzre lett volna szükségünk, de alig volt ötmillió kis forintunk." Bár sokan nem hittek benne, ő azt mondta, kezdjék csak el a restaurálást és bízzanak a Gondviselésben. Aztán – mint mondta - mindig lett elegendő pénz és segítség a munka folytatásához, nem kellett hitelt sem felvenniük, és végül sikerült felújítani az épületet. A ferencvárosi önkormányzat is mindig megadta azt, amire szükségük volt - tette hozzá.


Mindeközben folyamatosan végezte kórházmisszióját is. Papi hivatása hosszú évtizedei alatt számtalan kórtermet keresett már fel, látogatott meg szobáról szobára járva. „Én sosem azt kérdezem, hogy ki akar gyónni. Csak megyek és beszélgetek. És ha beszélgetünk, a bánatát a legtöbb ember el tudja mondani.”


Egy érdekes élményét is megosztotta a hallgatókkal a Rádió Orient vendége: az egyik kórteremben odalépett egy idős, súlyosan beteg emberhez. Megfogta a kezét, és elmondta, hogy ő Lajos atya, lelki orvos. Erre a beteg hirtelen kapkodva kezdte venni a levegőt, zavart volt, és látszott, hogy komoly lelkiismereti betegsége van. Kihívta a papot a folyosóra, és halkan megkérdezte tőle: mi a véleménye Olti Vilmosról? Ő egy vérbíró volt, hiszen ő ítélte el Mindszentyt, sok ártatlan embert, és őt is – válaszolta erre az atya. Ne mondja, hogy vérbíró, mert én vagyok Olti Vilmos! Irgalom! - szakadt fel az idős betegből. Kerényi atya visszaemlékezve elmondta, az eset nagyon megrázta őt is. Nem mondhattam neki, hogy igen? Akkor hetykélkedtél, most meg irgalomért könyörögsz?

Mert az én Mesterem nem a bosszúra tanított engem...

Így hát kapott irgalmat, feloldozást, mindent... - emlékezett vissza a lelkiatya.


A 90 éves pap, 65 papi szolgálat után 2017 augusztusában plébánosként ugyan nyugdíjba vonult, de továbbra is szolgálni fogja a híveket. Kilenc kórházban és 14 intenzív osztályon várják a betegek, folytatja a tanítást is a Szent Margit Gimnáziumban, miközben két könyv írásában is benne van. Emellett „majd misézem is, ahol lehet. Amíg van erőm, addig folytatom, mert nem hiába kapom az Istentől.

Nem hagyom abba, amíg nappal vagyon!"

Téma: Ferencváros büszkeségei
Vendégek: Kerényi Lajos atya, a Szent Kereszt templom plébánosa, Molnár Mónika kórusvezető, Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola Énekkara és Bácskai János polgármester
A műsort vezeti: Adorján András
01:56 Kerényi Lajos atya és Ferencváros
04:29 Kerényi Lajos atya élete, emlékei
20:47 Most jönnek a nyugdíjas évek
25:14 Kórházmisszió
32:50 Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola Énekkara
52:30 Bakáts Feszt - FERENCVÁROSI KULTURÁLIS FESZTIVÁL augusztusban
Most adásban
Téma: A foglalkoztatás helyzete a 2018. évi munkaügyi ellenőrzések alapján – dr. Bakos József főosztályvezető, Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály, Pénzügyminisztérium
Ezt követő adásaink