Belföld
Orbán: ami jó a kereszténységnek, az jó Magyarországnak is
hirado.hu Kép: MTI / Bruzák Noémi
2017. szeptember 16.

Ma nem olyan veszély fenyeget bennünket, amilyent a kereszténység oly sokszor és sikeresen hárított el az évszázadok során, hanem olyan veszély, amely megértette, hogy a kereszténység lényege az: mély gyökerekkel kapaszkodik – mondta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége XI., szombati kongresszusán az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök.

„Az, hogy lesz-e keresztény Magyarország, csak rajtunk, magyarokon múlik. Viszont az még kérdés, hogy Európa keresztény lesz-e” – mondta Orbán Viktor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos kongresszusán. A miniszterelnök szerint

annak érdekében, hogy Európa keresztény maradhasson, nem szabad hagyni, hogy egyre több – fogalmazott – bevándorlóország jöjjön létre.

„A bevándorlóországgá alakítás programját egy olyan terv jelenti, amit a köznyelv Soros-tervnek nevez. Ez egy akcióterv, ami pontosan leírja, hogy hogyan és milyen módon kell az ellenszegülő (…) közép-európai országokat bevándorlóországokká alakítani. Természetesen tudjuk, mi a teendő: összefogás, egységesen kell fellépni és nem szabad rést nyitni a pajzson” – mondta Orbán Viktor. A keresztény ihletettségű politika, amennyiben jól definiálja szerepét – folytatta –, igényt tarthat arra, hogy a hívők közösségénél sokkal szélesebb körben támogassák a tevékenységét – szögezte le a miniszterelnök az Országházban tartott kongresszusi előadásában.

MTI / Bruzák Noémi

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma nem az a veszély fenyeget bennünket, amit a kereszténység oly sokszor és sikeresen hárított el, hanem

olyan veszély, amely megértette, hogy a kereszténység lényege az, hogy mély gyökerekkel kapaszkodik.

Ami jó a kereszténységnek, az jó Magyarországnak is – hangsúlyozta a miniszterelnök,, aki kitért arra is, véleménye szerint emberi méltóság, egészséges családok és erős nemzeti kötelék nélkül nem állhat fenn egy ország.

Erdő Péter: a kereszténységet életünk középpontjába lehet állítani

A kereszténység Európa öröksége, amellyel gazdálkodnia kell – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kongresszusán szombaton, az Országház felsőházi termében. Erdő Péter rámutatott: ezt az örökséget el lehet herdálni, „mint értetlen utód a nagyszülők értékes hagyatékát”, de meg is lehet becsülni, fel lehet eleveníteni, és „új fényben” életünk középpontjába állítani.

Latorcai: Hazánk frontországgá vált

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a Védők és építők – Magyarok a keresztény Európában című kongresszuson köszöntőjében úgy fogalmazott: Magyarország ma ismét frontországgá vált, „az előttünk álló évtizedek kérdése az, hogy elesünk és elsüllyedünk az újkori népvándorlás hullámai között, vagy képesek leszünk olyan védőbástyákat építeni, amelyeket most sem mos el az ár.”

-