Kultúra
A vadászatok királynője – a királyné
OPH Kép: Pálinkás Patrícia Zita
2017. szeptember 24.

Erzsébet királyné nem csak Gödöllőn, hanem Angliában és Írországban is szívesen hódolt szenvedélyének, a falkavadászatnak. A hosszú tanulási folyamat eredményeként Európa legkiválóbb lovasnőjévé vált – mondta az Erzsébet-kutató.

1837 decemberében Münchenben született Erzsébet királyné, de tavasztól őszig a család a possenhofeni kastélyban tartózkodott, ahol Sissi 4 évesen elkezdett lovagolni ‒ tudtuk meg Pálinkás Patrícia Zita történésztől. Apja, Wittelsbach Miksa bajor herceg, a müncheni palotája mellé egy fedett, kör alakú manézst építtetett, ahol saját maga is fellépett a kislánnyal együtt.

Miksa gyakran és büszkén emlegette:

Ha nem lennénk hercegek, akár műlovasok is lehetnénk

idézte az Erzsébet-kutató.

Erzsébet értett az állatok nyelvén, számára a lovaglás a szabadságot jelentette. Az 1870-es években Festetics gróf egyik zabolátlan lovát is megszelídítette fél óra alatt.

Sissi rendszeresen edzett, és testét is karban tartotta, hogy megfelelő módon tudja kezelni ezeket a nagy testű állatokat ‒ hangsúlyozta Pálinkás Patrícia Zita, hozzátéve, hogy a lovat dámanyeregben ülte meg, ami nagyon kényelmetlen volt, ugyanakkor veszélyes is, mivel a felsőtest előre néz.

Kifejezetten Erzsébet számára készített dámalovas nyereg az 1850-es évek közepéről
Forrás: Pálinkás Patrícia Zita

Az első falkavadászaton Róma mellett vett részt 1869 telén. Sissi Mária nevű húgát látogatta meg, aki gyermeket várt, s mivel hosszabb ideig tartózkodott Olaszországban, meghívták egy vadászatra. Komoly eredményt nem ért el, viszont már ekkor felfigyeltek rá a főurak, és mindenki a csodájára járt, milyen szépen ül a nyeregben.

Igazi falkavadásszá Gödöllőn vált, ahol a kastély környékén nagy vadaskertek voltak, s amikor a kastély a királyi család tulajdonába került, a királyné óhajára új vadakat is betelepítettek. Az első gödöllői falkavadászatra 1872. október 26-án került sor. Többféle állatot űztek: szarvast, rókát, nyulat. Az idényben összesen 26 alkalommal vadásztak, 9 alkalommal kaptak el rókát, a királyné pedig összesen egy alkalommal szerezte meg a rókafarkat.

Az Erzsébet-kutató elmondta, a 19. századra a vadászat szórakozássá vált, amit az is alátámaszt, hogy az elejtett szarvast nem ölték meg. Erzsébet királyné ars poeticája:

Ha valamit el akar végezni vagy megtanulni az életben: alaposan végezze el, vagy ne is fogjon hozzá!

Éppen ezért folyamatosan fejlesztette a lovaglótudását, és a gödöllőinél jóval nehezebb terepen rendezett angliai vadászatok rendszeres résztvevője lett. Lovas pályafutásának csúcspontját az 1880. évi írországi falkavadászatok jelentették. Sissi ekkor már nem csak a férfiak elismerését tudhatta magáénak, de Winston Churchill édesanyja is így nyilatkozott róla:

A legintelligensebb lovasnő volt, akit valaha is ismertem. A pillangó könnyedségével repült át az esztelenül magas akadályokon, s az embernek az volt az érzése, hogy ez nem is az ő, hanem kizárólag a ló elhatározásából történt.

Wilhelm Richter festménye Erzsébetről
1884.
Forrás: Pálinkás Patrícia Zita

Ezután nyerte el a falkavadászatok királynője címet Erzsébet királyné emelte ki Pálinkás Patrícia Zita.

A vadászati fő idény november 3-án, Szent Hubertus napján indult, és amíg az idő engedte, űzték az állatokat. Sissi Európában összesen 8 országban vadászott, 45 évesen a legkiválóbb falkavadásznőként tartották számon.

Megelevenedő vadászhagyományok Gödöllőn

Szeptember 24-én a X. Gödöllői Vadásznapon idén is egész nap vadászathoz kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban. Lesz agárfuttatás, íjász- és solymász bemutató, vadászgörény-simogató, és Erdélyi kopó fajtakiállítás is.

falkavadászat Gödöllőn
Forrás: Gödöllői Királyi Kastély

13 órakor a Magyar Dámalovas Egyesület, 13 óra 20 perckor a sümegi Falkászegyesület mutatkozik be.13 órakor A vadászatok királynője ‒ a királyné címmel Pálinkás Patrícia Zita vetített előadását, 15 óra 30 perckor pedig a Fekete István regénye alapján a Fantáziamalom Családi Színház előadásában a Vuk című interaktív meseelőadását élvezhetik az érdeklődők. 16 óra 30 perckor a Díszudvaron a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes és a Betlehem Óvoda néptáncelőadását lehet megtekinteni. 17 órakor a Forest Dixie Band lép fel.

Téma: Sissi, a vadászatok királynője
Vendég: Pálinkás Patrícia Zita történész
Szerkesztő-műsorvezető: Kecskés Noémi
Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink