Kultúra
Volt egyszer egy vadkelet – 55 éves az Omega
OPH/MTI Kép: Máté Éva
2017. szeptember 29.

Az Omega Volt egyszer egy Vadkelet címmel megjelenő új lemezzel, december 28-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli fennállásának 55. évfordulóját

Az Omega zenekar a velünk élő történelem, hiszen már öt és fél évtizede bizonyítják újra és újra, hogy különleges helyet foglalnak el nem csak a hazai, de az európai könnyűzenei életben is. 1962. szeptember 23-án tartották első koncertjüket a budapesti Szentháromság téren működő hajdani Várklubban. Pontosan 55 év elteltével ide várta a sajtó képviselőit a Kóbor János vezette banda, hogy a rendhagyó múltidézésen túl három szenzációs bejelentéssel is megörvendeztessék rajongóikat. Limuzinon érkeztek a zenészlegendák az első koncert helyszínére. A megjelent alapító tagokat a csapat menedzsere és szövegírója, Trunkos András köszöntötte, a tavaly augusztusban elhunyt Laux Józsefre pedig megható gesztussal kacsintott föl:

– Laux Józsi már nem tud itt lenni, üzenjük neki, hogy jól vagyunk!

De jelen volt az eseményen a mai Omegából Molnár György gitáros és Debreczeni Ferenc dobos, valamint a zenekar mellett hosszú ideje dolgozó több zenész, köztük Szekeres Tamás gitáros és Szöllőssy Katalin basszusgitáros is.

Trunkos elmondta, az Omega Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel, december 28-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli fennállásának 55. születésnapját.

Omega Fansite

A címválasztás nem véletlen, hiszen a Németországban, illetve kisebb példányszámban itthon is megjelenő, elsősorban angol nyelvű, de magyar dalokat is tartalmazó lemez azt a bizonyos közeget is hivatott fölidézni, melyben nem csak az Omega, de az akkori nemzetközi palettán jegyzett több legendás zenekar is ugyanazt a kelet-európai életérzést közvetítette.

A fiatalok a Szabad Európa Rádióban a Top 20 című műsort hallgatták, a rendszer nem tudta megakadályozni, hogy az éteren keresztül átjöjjön az üzenet. Mi, zenekarok versenyeztünk, melyikünk tudja gyorsabban műsorára tűzni az akkori híres slágereket. Néha elment a hang a rádióban, ezért egy-egy résznél nem tudtuk, mi van, és improvizálnunk kellett. A rádióból levett dalok előadása alapozta meg a rockzene kialakulását a szocialista országokban – magyarázta Benkő.

A korong így egyfelől keretbe foglalja az elmúlt évtizedeket, de egyben tisztelgés a cseh, és szintén több mint öt évtizede aktív Olimpic (Jasná zpráva című nótával Petr Janda gitáros-énekessel), a lengyel SBB (Dziwny jest ten swiat című dallal Józef Skrzek billentyűs játékával), az egykori NDK-s Puhdys (a Der Grosse Magnet című számmal Dieter Birr énekessel), illetve az Omega testvérzenekara, a német Scorpions előtt is (a Still Loving You feldolgozással és a Gyöngyhajú lány angol nyelvű verziójával, a White Dove-val).

A lemezanyagon szerepel még az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára tavaly megjelentetett Omega-kislemez két dala, az Ötvenhatos lány és a Radio Luxembourg, illetve hallható rajta a harminc évvel ezelőtti Babylon angol nyelvű változata, valamint az 1976-os Kenguru c. mű film egyik trackje, a Never Feel Shame is. A korongra felkerült még a korábban már szintén publikált Tomorrow, illetve három vadonatúj szerzeménynek is örülhetünk: Immigrant, Good Morning America és Don't Think About The Fire címmel.

Bár nem teljesen kerek évforduló, az 55 év azért nagy dolog, tudtommal a Rolling Stoneson kívül mi vagyunk egyedül folyamatosan aktívak ilyen hosszú ideje. Eredetileg Testamentum címmel terveztünk egy új produkciót, de aztán inkább úgy döntöttünk, szóljon az új lemez kicsit arról a korszakról, amit együtt éltünk meg Kelet-Európában az elmúlt rendszerben – fogalmazott Kóbor.

Benkő László billentyűs és Kóbor János énekes a sajtótájékoztatón
Máté Éva

Az Omega mai felállásából Benkő László billentyűs és Kóbor János énekes mellett Molnár György gitáros, valamint Debreczeni Ferenc dobos, az ős-Omegából pedig Kovacsics András gitáros és Varsányi István basszusgitáros idézett föl egy-egy sztorit a banda indulásáról.

Varsányi István Gergely basszusgitáros
Máté Éva

Itt játszott és próbált egy zenekar, amely 1962. szeptember 23-án véletlenül lett Omega. Jöttek-mentek az emberek, lubickolás volt ez az egész, boldog fiatalkor – emlékezett Benkő László, aki arról is mesélt, hogy annak idején, amikor a Várklubban és a Műszaki Egyetem kollégiumában már játszottak egy ideje név nélkül, egy alkalommal azt látták kiírva egy csomagolópapírra, hogy este az ’Omega’ játszik. Döbbenten néztünk egymásra, és kérdeztük a portást, hogy akkor most ki vagyunk rúgva? Mire ő azt mondta, hogy ja, nem, mi vagyunk az ’Omega’, így neveztek el minket – tette hozzá. A billentyűs arra is kitért, hogy az Omega az elmúlt 55 évben Európában egyedül Albániában nem lépett fel; azt majd még meg kell hódítani – mondta Benkő, de játszottak a Szovjetunióban is, Oroszországban pedig 2013-ban adtak koncertet óriási sikerrel.

Kovacsics ’Öcsi' András, Debreczeni 'Ciki' Ferenc és Trunkos András
Máté Éva

1962-ben még kissé más módon szórakoztak/szórakozhattak a fiatalok, nem lehetett ám akármire akármit táncolni sem, pl. twistre kizárólag twistelni lehetett, színesítette a visszaemlékezést az ős-Omega első koncertje táncrendjének megidézésével az alapító basszusgitáros, Varsányi István.

Károlyi (Károlyi Mihály) utca 9., Eötvös klub (Hordó),
az Omega együttes tagjai: Benkő László, Kovacsics András, Mihály Tamás, Laux József.
A felvétel az Ilyen ez a háború? című film forgatásakor készült.
Fortepan/Schiffer Pál

Az együttesben az első öt évben játszó Kovacsics ’Öcsi’ arról beszélt, hogy ha 1962 előtt Kóbor ’Mecky’, Varsányi "Gergő" és ő nem „szivárog” be a zenekarba, akkor az Omega nem alakult volna meg. Molnár György ’Elefánt’ hozzáfűzte, hogy Öcsi varrta az Omega fellépő ruháit, Gergő pedig az első erősítőket, hangfalakat építette.

Molnár György 'Elefánt'
Máté Évi


Az Omega minden idők egyik legsikeresebb hazai rockzenekara. A hatvanas évek második felében elsőként turnézhatott közép-kelet-európai zenekarok közül az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, ebből csak az 1977-ben megjelent Time Robber (Időrabló) című angol nyelvű lemez 1 millió példányban fogyott. Itthon eddig tizenhét stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg.

Az Omega zenekar Volt egyszer egy Vadkelet című új lemezét december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be, majd egy éves európai turnéra indulnak.

A Rádió Orient műsorában a sajtótájékoztatóról hallgathatnak meg egy rövid összefoglalót.-