Kultúra
Vashegyi: a jelszó az érték és a minőség
MTI Kép: MTI Fotó: Kovács Tamás
2017. október 13.

Értékelvű és minőségpárti módon kell támogatni, kutatni és képviselni a magyar alkotó- és előadó-művészet múltját, jelenét és jövőjét, a jelszó az érték és a minőség ‒ jelölte meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alapfeladatát Vashegyi György, a köztestület újonnan megválasztott elnöke az MTI-nek.

Vashegyi György 2013 óta levelező tagja, idén májustól pedig rendes tagja az akadémiának. Mint elmondta, június közepén egy akadémikus kollégája megkereste, hogy vállalná-e, ha őt jelölné elnöknek. Néhány nap gondolkodási időt kért, de úgy érezte, hogy nem etikus elfutni egy ilyen megtisztelő kérés elől, ha az ember érez magában tenni vágyást és erőt. A jelölőbizottság kérdéseire válaszolva állította össze programját arról, hogy miként képzeli el az MMA jövőjét, mi lenne a fő célja, milyen irányba lehetne tovább lépni. Ezt a programot mondta el egy augusztusi zárt ülésen 4 percben a Műcsarnokban, majd a keddi közgyűlésen 5 percben a Pesti Vigadóban, ahol Zádori Mária énekművész laudálta őt.

Az MMA a magyar kulturális és művészeti életben sok olyan probléma megoldásában, újfajta módon történő megközelítésében is segítséget tud nyújtani, amelyek mindenkinek nehézséget okoznak.

‒ emelte ki az új elnök. Sok kiemelkedő művész, tenni vágyó akadémikus van a tagságban mondta az MTI-nek Vashegyi György.

Hihetetlenül megtisztelő volt, hogy nálam sokkal befejezettebb és kerekebb életművel rendelkező művészek ilyen bizalmat szavaztak nekem.

A közgyűlésre a határon túlról és vidékről is sokan érkeztek, a megjelent akadémikusok száma felülmúlta a várakozásokat emelte ki, hozzátéve: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy egy forduló alatt ilyen bizalmat kapott, s ez nagy erőt ad számára.

Mivel a keddi közgyűlésen az elnökön kívül csak egy alelnököt, Jankovics Marcellt sikerült megválasztani, az elnökség jelenleg nem határozatképes. A következő közgyűlést október 31-re hívták össze, ahol még egy alelnököt, valamint 4 elnökségi tagot kell demokratikusan, titkos szavazással megválasztanunk - közölte Vashegyi György, hozzátéve: az előző elnökség mandátuma november 5-én jár le.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) megválasztott elnöke a Vigadóban 2017. október 12
MTI Fotó: Kovács Tamás

A programjára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a művészetet minden emberhez közelebb kell vinni, mert a művészeti értékekkel gazdagodott emberek alkotta nemzet boldogabb, erősebb és sikeresebb lehet. Véleménye szerint a művészeti nevelés csodákra képes, a zene például olyan asszociációkat indít el, amelyeket más tudományok nem képesek. Több úton lehet megközelíteni ezt a célt, ilyen a művészeti nevelés a közoktatásban vagy a közművelődés lehetőségeinek szélesítése.

A leendő elnök hangsúlyozta: nem úgy érti, hogy minden területet magához kell vonnia az akadémiának, hanem hogy

segítséget kell nyújtani a legszélesebb összefogásban.

Így többek között

tovább kell fejleszteni az ösztöndíjrendszert, speciális területekre összpontosítani, mindenhol a minőség mentén haladva. A teljesítmény minősége alapján kell például a művészeti egyetemeken a legtehetségesebb hallgatókat támogatni, és ez alapján kell a legjobb alkotásokat és előadásokat is kiválasztani és támogatni.

A magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységének erősítésével kapcsolatban felidézte, hogy kezdeményezésére idén nyáron megalakult a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara. Elmondta: ez szimbolikus dolog, s azon túl, hogy évente egyszer tartanak egy hét próbaidőszakot, majd adnak néhány koncertet, a cél azt kifejezni ezen művészek felé, hogy a magyar kulturális élet legszűkebb családjához is tartoznak. Zenei téren ez volt az alapkoncepció, s ezt a többi művészeti ág sajátosságait figyelembe véve kell minden területen végigjárni fogalmazott.

Vashegyi György karmester, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítójaként arra is kitért: nagyon büszke arra, hogy az elmúlt 30 év magyar klasszikus zenei életében messze a legkevesebb közpénz felhasználásával értek el komoly nemzetközi és hazai sikereket. A következő három évben főállásban az MMA elnöke lesz, mellékállásban pedig karmester marad és koncertezik.

Következő adásunk
Téma: Új park született Kőbányán – Radványi Gábor alpolgármester és Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
Ezt követő adásaink