Kultúra
Koncertteremmé alakult a reptér
OPH Kép: bud.hu
2017. október 21.

Október 22-én a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es Terminálja adott otthont a Kodály Filharmonikusoknak és a Kodály Kórusnak. Az érdeklődők Vajda János művei mellett Carl Orff Carmina Burana című szerzeményét is hallhatják ‒ közölte Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér 1-es Terminálját a magyar modernista építészet egyik meghatározó személyisége, Dávid Károly még a II. világháború előtt kezdte el tervezni. Stílusára mély hatást gyakorolt a francia Le Corbusier esztétikája. Mint azt Ughy Attila elmondta, az 1-es Terminál bezárásával létrejött egy üres tér, amely a mai napig filmfogatások hátteréül szolgál, évekkel ezelőtt pedig a kerületi önkormányzat karácsonyi ünnepsége is itt zajlott, amelyen a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium kórusa is fellépett.

„Olyan jó volt az épület akusztikája, hogy a gyermekek éneke hangosítás nélkül is betöltötte az 1000 négyzetméteres nagyságú teret. Ez adta az ötlet a kulturális hasznosításra” – mutatott rá a polgármester.

Az október 22-én, 19 óra 30 perckor kezdődő koncerten a debreceni Kodály Filharmónia kórusa és zenekara, valamint a Talamba Ütőegyüttes lép fel, közreműködik a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium lánykara.

Az est folyamán felcsendül Vajda János Quodlibet, valamint Változatok egy képzeletbeli Weöres-versre című szerzeménye mellett Carl Orff Carmina Burana-ja is. Vezényel Somogyi-Tóth Dániel.

A koncert a XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében valósult meg.

Téma: Cafe Budapest – Terminálkoncert
Vendég: Ughy Attila polgármester
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink