Gazdaság
Szigorúbban ellenőrzik jövőre a nyomtatott csomagolásokat
Laboratorium.hu Kép: Laboratorium.hu
2017. november 23.

Jövőre sokkal komolyabb kockázatbecslésre számíthatnak a csomagolóanyag-gyártók és a nyomdaipari cégek, egyre fontosabb szerepük lesz az ellenőrzést végző akkreditált szervezeteknek, laboratóriumoknak – így summázható a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) szakmai szimpóziuma, amelyet november 22-én rendeztek az újpesti WESSLING Tudásközpontban.

Az unióban ugyan egyelőre nincs konkrét szabályozás az élelmiszerekkel érintkező anyagokkal kapcsolatban, azonban 2018-ban már várható ennek megjelenése. Ez azt jelenti, hogy a csomagolóanyag-gyártóknak és a nyomdáknak is sokkal szigorúbb, a hatóságok által komolyan ellenőrzött kockázatbecslésre kell felkészülniük – mondta el a hazai csomagoló- és nyomdaipar szereplőit, a legfontosabb szakmai szervezeteket felvonultató Nyomtatott csomagolás elnevezésű tanácskozáson Madai Gyula, a PNYME ellenőrző bizottságának a tagja.

Figyelni kell többek között a helyes gyártási gyakorlatra, a speciális- és összkioldódás, illetve a kipárolgás vizsgálatára, a toxikológiai besorolásra, valamint a kitettségre.

Szigeti Tamás János, az esemény helyszínét biztosító WESSLING Hungary Kft. független laboratórium üzletfejlesztési igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy ma már egyre több mindent kell mérni és dokumentálni a csomagolóanyagokkal, nyomdatermékekkel kapcsolatban.

Kiemelte, hogy a csomagolóanyagokra is igaz a mondás: oldhatatlan anyag nem létezik. A komponensek a körülményektől függően különböző mértékben bizony beleoldódhatnak az élelmiszerekbe. A tinták esetében elsősorban az oldószerekre, illetve a különböző kőolajszármazékokra figyelnek a laboratóriumban, ahol alapos, akkreditált vizsgálat alá vetik az oda érkező, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat.

Most adásban
Téma: A Herman Ottó Intézet munkájának bemutatása – Béres András ügyvezető, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Ezt követő adásaink