Gazdaság
Mintegy 300 millió euró a BorsodChem fejlesztéseire
BorsodChem Kép: Borsodchem
2017. november 29.

Három évre szóló, 300 millió eurós együttműködési keret-megállapodást írtak alá a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Kínai Fejlesztési Bank (China Development Bank, CDB) és a BorsodChem Zrt. vezetői a Parlamentben a Budapesten zajló Kínai–Kelet-Közép-Európai Együttműködési csúcstalálkozó (16+1) keretében. A közel 96 milliárd forintos összeg a BorsodChem fejlesztési projektjeinek megvalósításához szolgálhat refinanszírozási keretként - közölte a vállalat.

A CDB és az MFB 2012-ben kötött Pénzügyi Együttműködési Keret-megállapodást, azt követően, hogy 2011-ben a kínai és a magyar miniszterelnök megállapodott: Kína 1 milliárd euró összegű finanszírozást biztosít Magyarország számára a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztése érdekében. A két bank 2017 májusában 79 millió euró összegű projektfinanszírozó hitel-megállapodást írt alá a BorsodChem Zrt.-nek nyújtandó ugyancsak 79 millió euró összegű fejlesztési hitel finanszírozása céljából. 2017 augusztusában az MFB aláírta a BorsodChem Zrt.-vel a 79 millió euró összegű fejlesztési hitel-megállapodást, majd szeptemberben sor került az első részlet, novemberben pedig egy újabb, 10 millió eurós összeg lehívására.

A magyar és a kínai miniszterelnök jelenlétében most aláírt, háromoldalú együttműködési keret-megállapodásra a CDB tett javaslatot idén szeptemberben annak érdekében, hogy meghatározzák a BorsodChem jövőbeli beruházásainak finanszírozását. Az együttműködés három évre szól, tehát a CDB 2020-ig összesen 300 millió euró összegben biztosíthat forrásokat a BorsodChem Zrt. újabb projektjeire. A BorsodChemet itthon kizárólag a Magyar Fejlesztési Bank hitelezi majd euróban, amihez a CDB biztosít piaci feltételek mellett refinanszírozást az állami tulajdonú MFB számára. A megállapodás fontos eleme, hogy az MFB további, a BorsodChem Zrt.-vel közösen meghatározott projektfinanszírozási lehetőségeket ajánlhat a CDB figyelmébe.

A fenti megállapodás mellett a Kínai Fejlesztési Bank és a Magyar Fejlesztési Bank vezetői aláírtak egy indikatív megállapodást is, melynek értelmében a CDB szerepet vállal a Szolnokra tervezett citromsav gyár finanszírozásában, az MFB által nyújtandó hitel forrásának részbeni biztosításával. A szándéknyilatkozatot várhatóan 2018 februárjában, a részletek tisztázása után követi majd végleges megállapodás.

Most adásban
Téma: A foglalkoztatás helyzete a 2018. évi munkaügyi ellenőrzések alapján – dr. Bakos József főosztályvezető, Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály, Pénzügyminisztérium
Ezt követő adásaink