Életmód
Halált is okozhat a felelőtlen tüzijátékozás
OPH Kép: OPH
2017. december 27.

Idén is csak legális árusító helyen vásárolt és engedélyezett tűzijátékokat szabad használni szilveszter éjszaka - nyomatékosították a szakemberek. Hozzátették: petárdázni még az év utolsó napján is tilos, a biztonsági szabályok be nem tartása pedig súlyos balesetet okozhat.

A tűzijátékok használatával kapcsolatban nem változtak a jogszabályok az elmúlt évekhez képest – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Kiképző Központjában tartott sajtótájékoztatón, ahol pirotechnikai eszközök és a fenyőfatüzek veszélyeire hívták fel a figyelmet az érintett szervezetek. Kiemelték: a petárda továbbra is tiltott eszköznek minősül, birtoklását 150 ezer forintig bírságolhatja a hatóság.

OPH

Csak az év utolsó négy napján december 28. és 31. között engedélyezett a 3-as osztályba sorolt pirotechnikai eszközök árusítása, és

csak december 31-én 18 óra és január 1. reggel 6 óra között használhatóak.

Pirotechnikai termékek csak működési engedéllyel rendelkező árusítású üzletből vásárolhatóak. Engedélyt pedig csak az kereskedő kaphat, aki az előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük, magyar nyelvű használati utasítással, a csomagoláson pedig az osztályba sorolást jelző F3 jelzéssel– mondta el Cserényi János rendőr alezredes. Az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztály Rendészeti Osztály kiemelt főreferense hozzátette: a balesetek elkerülése érdekében a legálisan vásárolt termékek használatnál is nagyon fontos a körültekintő alkalmazás, és külön rámutatott:

ezeket az eszközöket gyermekek kezébe sosem szabad adni.

OPH

Bérczi László tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője kiemelte: csütörtöktől országszerte 700 helyen vásárolhatóak legálisan a pirotechnikai termékek, melyeket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek. Felhívta a figyelmet, hogy az engedélyezett eszközök használata esetén is fontos a megfelelő rögzítés és a biztonsági védőtávolság.

Rendeltetésszerű használat esetén a 25 méter már minden esetben biztonságosnak minősül

– tette hozzá. Kitért arra is, hogy korábban több esetben okozott tüzet, hogy nem várták meg az eszköz teljes lehűlését, így a korán a szeméttárolóba helyezett termék gyulladást eredményezett.

OPH

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője kijelentette: a mentőszolgálatok az év utolsó napján is teljes készültségben lesznek. Hangsúlyozta: minden pirotechnikai eszköz veszélyes, ezért fontos minden biztonsági szabály betartása. Felidézte: tavaly szilveszter éjjel 17 esetben kapott riasztást a mentőszolgálat, ami ugyan kevesebb, mint a korábbi években, „de egy eset is sok”. Elmondta:

ezek az eszközök komoly roncsolásokat, sőt szerencsétlen helyzetben akár halált is okozhatnak.

OPH

Huszák András rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat Készenléti osztály vezetője kiemelte: nem lebeszélni kívánják az embereket ezen eszközök használatáról, hanem kellő józanságot kérnek. Felhívta a figyelmet a sérülésmentes csomagolás fontosságára, a rendeltetésszerű használatra és az alkalmazási terület körültekintő kiválasztására is. Külön kitért arra, hogy

ilyenkor az állatok fokozott gondoskodást igényelnek.
OPH
A fel nem használt termékeket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére.

A sajtótájékoztatón a szakemberek szimulációs bemutató keretében hívták fel a figyelmet a fenyőfagyulladásokból eredő lakástüzek kialakulásának, valamint a nem rendeltetésszerűen használt tűzijátékok okozta balesetek veszélyeire.

OPH

Téma: Milyen veszélyeket rejtenek az ünnepek?
Vendég: Hajdú Márton szóvivő
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Katasztrófavédelem: tizennégy esetben okozott tüzet adventi koszorú

Az adventi időszak kezdete óta tizennégy, az utóbbi másfél napban négy esetben okozott tüzet adventi koszorú.

Emelkedik a szén-monoxid-mérgezés veszélye

Bár egész évben ki vagyunk téve a szén-monoxid-mérgezés veszélyének, a fűtési szezon beindulásával ugrásszerűen megnövekszik ennek esélye.

Most adásban
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink