Kultúra
Újra felvonulnak a városban a MALÉV Ikarusok
AeroPark/OPH Kép: Nagy Dániel
2017. december 28.

Látványos és különleges programmal készül Szilveszter előtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér melletti Aeropark repülőmúzemot fejlesztő és a reptérlátogatásokat szervező Légiközlekedési Kulturális Központ. December 29- én egész napos programmal várja a repülés, a városi tömegközlekedés és a fotózás iránt érdeklődőket, és azokat, akik szeretnének egy kicsit nosztalgiázni az évtizedeken át meghatározó járműveken. Ezen a napon a „Faros” Ikarus 55- ös, a luxus – Malév Air Tours – Ikarus 250-es, az idén forgalomba állt Ikarus-DAF 350-es és a csuklós 280-as játssza majd a főszerepet, a BKV Zrt-vel együttműködésben.

Míg tavaly három, idén már négy különleges Ikarus várja a rajongókat Budapest belvárosában délelőtt és délután. A felújított autóbuszok 08.00-kor érkeznek meg a Hősök terére, ahol lehetőség lesz a járművek külső-belső fotózására. A Malévkonvoj ezt követően 08:45-től egy nagy kört tesz az Erzsébet-híd felé. Vendégeink és az érdeklődők a Szent Gellért szobor alól exkluzív fotókat készíthetnek majd a járművekről amikor formációban áthaladnak az Erzsébet hídon. A Döbrentei téri megálló után a konvoj továbbindul a repülőtérre.

A 2-es terminál melletti Aeropark repülőmúzeumban az autóbuszok felállnak a korszakuknak megfelelő repülőgépek mellé, hogy újabb, rendhagyó felvételek szülessenek. Ezt követően négy csoporttal a repülőtér szigorúan ellenőrzött területére mennek tovább a ma már történelminek számító autóbuszok, hogy kétórás reptérlátogatásokat bonyolítsanak több, mint 100 résztvevővel. A túrákat az LKK úgy szervezi, hogy a vendégek a ferihegyi kulisszatitkok mellett láthassák a világ legnagyobb kéthajtóműves gépe, a Boeing 777-300-as felszállását is, valamint számos látványos fotó elkészítésére nyílik lehetőség. Ismét lesz nagy Ikarus összeállás, a látogatók fotózhatják az autóbuszokat például a műemléki 1-es Terminállal.

Közben az idegenvezetők nemcsak a repülőtér működéséről mesélnek, hanem arról is, milyen szerepet játszottak a legendás autóbuszok Ferihegy életében. A túrák végeztével a négy Ikarus egy alkonyati fotózásra visszatér az Aeroparkba, majd 16.20-kor a konvoj ismét elindul a Hősök terére, ahol – immár esti fényekben – mindenki számára ingyenesen elérhető fotózással zárul az egész napos program. (Várható érkezés 17.20 óra)

Li-2
Fotó: Somogyi-Tóth Péter

Idén sem marad el a fotópályázat

Az LKK december 29-én fotópályázatot is hirdet. Január 5-ig lehet beküldeni a történelmi autóbuszoktól a belvárosban és a repülőtéren készült fényképeket. A legtöbb lájkot elért 15 fotóból egy hatfős zsűri választja majd ki a három legjobbat. Az első helyezett egy délutánra (6 órára) megkapja a rendezvényen szereplő 4 autóbusz közül azt, amelyik legközelebb áll a szívéhez, és sofőrünk oda viszi vendégeivel együtt, ahová szeretné. A második helyezett egy 3 órás reptérlátogatást tehet – akár 46 vendégével együtt – Ikarus 250 Malév Air Tours autóbuszunkkal. A harmadik helyezett pedig egy különleges, VIP reptérlátogatást nyer egyik oldtimer (Zsiguli vagy Wartburg) repülőtéri autónkkal.

Az autóbuszok városi megtekintése, fotózása – beleértve a belső képek elkészítését is – minden érdeklődő számára korlátlan és ingyenes, kizárólag a ferihegyi oda-vissza utazást is magában foglaló repülőtéri program jegyhez és regisztrációhoz kötött.

Az autóbuszokról

Ikarus 55: az eredeti Malév faros autóbuszokat 1960-ban gyártották, egyetlen egy példány sem maradt belőlük. Az eseményen látható járművet 1969-ben gyártották az NDK számára, a BKV Zrt nem régiben a Krím-félszigetről mentette vissza. A Faros 55-ös az idei évben már többször bemutatkozott az LKK rendezvényein, a többi között a legendás Li-2 repülőgép felszállásaihoz kapcsolódva.

Ikarus 250 Malév Air Tours: ez a luxus autóbusz a 80-as években is egyedülálló, nyugati színvonalat képviselt a budapesti utcákon. A repülőtéren nap mint nap látható járművet Polgáron restaurálták néhány évvel ezelőtt. Az LKK 250-ese Brandenburgban, a IV. Nemzetközi Ikarus Találkozó I. díját kapta meg.

Ikarus-DAF 350 Malév Air Tours: A 300-as család dizájnját Örsi Ferenc ipari formatervező álmodta meg, a végeredmény már az 1986-os frankfurti autókiállításon is óriási sikert aratott. Az LKK által idén felújított példány a 350- es típus 25. legyártott darabjaként, 1990 végén készült el a Malév megrendelésére, és 1991. január 11-én állt forgalomba.

Visszanyerte régi fényét az IKarusz DAF 350-es jármű
LKK

Ikarus 280: a világ egyik legnépszerűbb autóbusztípusa, több mint 60 ezer darabot gyártottak belőle. A típus számos példánya szintén a ferihegyi repülőtéren teljesített szolgálatot évtizedeken át, a terminál és a repülőgépek között szállították az utasokat. Mivel az utolsó eredeti járművet nem sikerült megmenteni, ez a példány replikaként készült el. A ráncajtós, rendkívül jó fordulóképességgel rendelkező csuklós piros-narancs Malév-festést kapott.

A Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft (LKK) a Budapest Airport Zrt szerződött partnereként az elmúlt két évben gyökeresen megújította a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulturális, múzeumi és ismeretterjesztő tevékenységét. Az Aeropark és az onnan induló repülőtérlátogatások a korábbi időszakhoz képest többszörös látogatószámokkal és jelentősen kibővült, színvonalas szolgáltatásokkal büszkélkedhet. Három új kiállított repülőgéppel kiegészülve immár tizenegy történelmi légijármű, számos restaurált földi kiszolgáló eszköz, repülőgép-szimulátor, kávézó és ajándékbolt fogadja a látogatókat az új helyre költözött múzeumban. Az autóbuszos repülőtérlátogatás program pedig a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló módon interaktív tartalommal, aktív gurulóutak és futópályák melletti kiszállásokkal ad maradandó élményt immár évi sok tízezer embernek

Most adásban
Téma: Az Információ Szabadság Napja; Környezeti adatokkal kapcsolatos bejelentések – Vendég: Ambrusné Tóth Éva
Ezt követő adásaink