Belföld
Eseménydús évet zárt a HENT
OPH Kép: HENT/Agorateka
2018. január 5.

Szakmai konferenciákon, fesztiválokon, valamint széles rétegeket elérő eseményeken való folyamatos jelenlét jellemezte a Hamisítás Elleni Testület 2017-es évét, melyek révén igyekeztek még jobban elmélyíteni a tudatos vásárlói és felhasználói magatartást. Ezen megjelenések eredményességéről és sikereiről adott összefoglalót a Rádió Orient vendégeként Horváth Péter és Bérczes László munkacsoportvezető.

A Nők Nemzetközi Napján mutatták be a „21Nő az Egészségügyért” című kiadványt, amely a magyar egészségügy női vezetőit mutatta be. A kötet sikerére építve idén júniusban az abban bemutatott szakemberek 21Nő néven alapítványt és egyúttal védjegyet hoztak létre annak érdekében, hogy az évek során megszerzett ismereteikkel és tekintélyükkel olyan szervezeteket támogassanak, amelyek népszerűsítik, és széles körben terjesztik az egészségtudatosságot. Ebbe a munkába csatlakozott be a HENT: a gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport gondozásában ugyanis olyan hiánypótló, érthető és érdekes oktatási anyagok készültek, amelyek segítségével egyrészt a pedagógus felvilágosító foglalkozást vagy osztályfőnöki órát tud tartani erről a speciális témáról, másrészt a diákok könnyen elsajátíthatják az ismereteket.

A HENT az őszi időszakban is folytatta a korábbi években sikeresen működő interaktív osztályfőnöki órák programsorozatát ‒ mondta el Bérczes László, kiemelve, a rendhagyó foglalkozások nem titkolt célja, hogy felkészítse a különböző korú és eltérő érdeklődésű fiatalokat a tudatos vásárlóvá válásra. „Iparjogvédelem fiataloknak, fogyasztható formában” ‒ fogalmazott a szakember, aki azt is hangsúlyozta, a fiatalok érdeklődőek és nyitottak, így ennek a munkának fontos szerepe lehet az edukációban.

A Szellemi Tulajdon Európai Hivatala támogatásával a hagyományteremtés jegyében 2017. november 16-17-én került sor Galyatetőn A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület által harmadik alkalommal szervezett Jogérvényesítési konferenciára. szintén nagyon sikeres volt, mind a résztvevők, mind a meghívott vendégek ‒ a NAV, az ügyészség, illetve a jogtulajdonosok ‒visszajelzései alapján ‒ fejtette ki Horváth Péter, aki elmondta, interaktív, pezsgő kommunikációt megvalósító és tanulságos rendezvény volt, workshoppal kiegészítve.

HENT

A Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontja roadshow keretében kereste fel az érintett tagállamokat, és mutatta be az Agorateka program részleteit. A roadshow első állomása Magyarország volt 2017. november 7-én. Itt mutatták be a projektet, melyet konzultációs lehetőséggel kötöttek össze ‒ mondta el Horváth Péter, aki kiemelte, főleg a vizuális kultúra került a középpontba, mégpedig azzal a konkretizált igénnyel, hogy dedikáltan is jelen legyen a kérdéskör a digitális kultúrában is.

Mi a gagyi? Minden, amit a hamisításról tudni érdemes címmel tartottak előadás a PlayIT Show rendezvényen novemberben, melyre egy kétnapos rendezvény keretein belül került sor. Az Xbox One PlayIT Show elsősorban a gamereket és az IT-világ szerelmeseit várta a Hungexpón. A legmenőbb játékok, a legismertebb videósok, a legújabb technológiák is bemutatásra kerültek. Ez a program főleg az IT szerelmeseit célozta meg, mondta el Horváth Péter, illetve egy igen értékes csoportot, a gyermekeket. Mint fogalmazott, jó volt találkozni a jövő felhasználóival, akik kifejezetten fogékonyak a legális tartalmak használatára.

Fontos eredménye az évnek, hogy végre megjelent a vagyoni hátrány meghatározásával kapcsolatos ismertetőfüzet. A kiadvány a HENT Jogérvényesítési munkacsoportja által kidolgozott anyag, amely a NAV, az IM, és az SZTNH képviselőivel folytatott egyeztetések nyomán nyerte el végleges formáját. ‒ tudtuk meg Bérczes Lászlótól, aki elmondta, feladatául a cél egy, a gyakorlatban egyszerűen használható útmutató kidolgozása volt annak érdekében, hogy az iparjogvédelmi jogok megsértése, illetőleg a szerzői vagy a szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény/szabálysértés egyes bizonytalanságait eloszlassa, és egy következetes jogalkalmazói gyakorlatot segítsen elő, amely a bíróságok előtt is megállja a helyét.

Az is kiderült 2017-ben, hogy a megelőző év óta enyhén emelkedett a hamisított termékek iránti kereslet a magyar lakosság körében, a legnépszerűbb csoportot továbbra is a ruhatermékek jelentik a hamis termékek vásárlása kapcsán, derült ki a HENT és a Tárki tavalyi közös kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy leginkább a férfiak, illetve a Budapesten élők vásároltak a nagyobb arányban hamis terméket az elmúlt évben. Az is megállapítást nyert, hogy a magyarok kétharmada szigorúbban büntetné a hamisítókat. A hamis termékek alacsonyabb ára még mindig nagyon vonzó a fogyasztók számára.

A 2017-es esztendő szenzációja volt a szakterületen a 123 ország csaknem 200 hatóságának közreműködésével végrehajtott nemzetközi X. PANGEA Akció, melynek eredményeként 51 millió dollár (kb. 12,8 milliárd forint) értékben, összesen 25 millió hamis tablettát foglaltak le, ami a 2008-ban elkezdett PANGEA akciósorozat óta rekordmennyiségnek számít. 1058 esetben indult nyomozás, 3584 weboldal, valamint több mint 3000 online hirdetés felfüggesztését eredményezve.

A HENT tehát számos eseményen képviseltette magát az elmúlt évben, jelen volt többek között a VOLT Fesztiválon is, de a műtárgyhamisítás témakörében is rendezett konferenciát, és megmutatta magát a Műtárgyak Éjszakáján is. A következő esztendőben is sok izgalmas eseményre és megjelenésre számíthatunk, hiszen a felvállalt társadalmi feladat mindig időszerű.Kapcsolódó cikkek
Hazánkban a hamisítás évi 230 milliárd forint kárt okoz

A magyar lakosság 15 százaléka vásárolt az idén hamisított terméket, de a fiatalok körében jóval magasabb lehetett az arány.

Létezik-e tökéletes hamisítvány?

Lezajlott és soron következő rendezvények a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület részvételével és szervezésében, a hazai és nemzetközi hamisítási botrányok legfőbb tapasztalatairól.

Gyógyszerhamisítás: rekorddal zárult a PANGEA akció

Rekordott döntött az idei, nemzetközi X. PANGEA akció: 123 országban 25 millió hamis tablettát foglaltak le.

Az olcsóság miatt népszerűek a hamis termékek

Ez derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület idei, 25. VOLT Fesztiválon készült kérdőíves felméréséből.

Megújult sátorral készül a HENT a Volt-ra

Június 26-án kezdődik a 25. Volt fesztivál, amelyen az idei évben is népszerűsíti a hamisítás elleni küzdelmet a hivatal.

-