Közigazgatás
Mire jó az alkalmazott tudományok egyeteme?
OPH Kép: imaeurope.com
2018. január 15.

Ezek az intézmények innovációs hidat képeznek a tudomány és a piac között, ezáltal lehetővé téve a piacképes ötletek megvalósulását a gyakorlatban. Az alkalmazott tudományok egyetemeinek hallgatói már tanulmányi idejük alatt párhuzamosan szerzik meg gyakorlati tudásukat lehetőleg már azon a munkahelyen, ahol később dolgozni fognak – mondta a Rádió Orientnek Szatmári Péter, a Zsigmond Király Egyetem megbízott rektora.

Néhány éve a felsőoktatási törvény lehetővé teszi az alkalmazott tudományok egyeteme létrehozását és működését. Mint azt Szatmári Péter elmondta, ezek az intézmények azért jönnek létre, hogy szoros kapcsolatot tartva az ipar és a gazdaság szereplőivel

egyfajta hidat képezzenek a tanulmányok és a munkaerőpiac világa között.

Éppen ezért az alkalmazott tudományok egyetemeként működő intézmények hallgatói már tanulmányi idejük alatt a duális képzésnek megfelelően tényleges gyakorlati időt töltenek el legjobb esetben már azon a munkahelyen, ahol később főállásban is dolgozni fognak.

Legfontosabb cél, hogy a hallgatók fejében megszületett innovatív ötletek meg is valósuljanak

– hívta fel a figyelmet a szakember. „Azon kell dolgoznunk, hogy a kitalált ötlettől a piacig biztosítani tudjuk az innovációs hidat.” Ugyanis mint arra rámutatott, nagyon sok jó ötlet nem valósul meg amiatt, hogy a kitalálója nem rendelkezik azokkal az üzleti, piaci szempontból szükséges képességekkel, amelyek lehetővé teszik a már kész termék vagy szolgáltatás eladását a kisebb szereplők, de akár később a világpiac számára is.

Mindehhez olyan igazán jó pedagógusok kellenek, akik felismerik a tehetséges hallgatókat

és segítik őket abban, hogy ötleteiket miképpen tudják a piacra vinni. „A műszaki tudományok területén már megvan a kultúrája az alkalmazott tudásnak, nekünk az a feladatunk, hogy megtaláljuk azt a szimbiózist, ami lehetővé teszi a párhuzamos tanulást és a munkahelyi elhelyezkedést, amely a gyakorlati tudás megszerzését biztosítja” – zárta szavait Szatmári Péter, hozzátéve, hogy ezáltal olyan kiegészítő tudást adnak ezek az intézmények, amely a tudomány főszereplőit összeköti a piac szereplőivel.

Bepillantás az alkalmazott tudományok világába
Rendhagyó szakmai disputa dr. Szatmári Péter kandidátussal, a kérdés szakértőjével
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
01:14 A tudományterületek kapcsolódás
04:12 A felsőoktatási törvény szabályozása
09:35 Az alkalmazott képzés szerepe, helye a munkaerőpiacon
19:01 Cél, hogy az ötletek ne vesszenek el
26:03 Átképzési lehetőségek
34:05 Kiaknázatlan tartalékok
41:17 A ZSKF érintettsége
Kapcsolódó cikkek
Indul a sportvezetőképzés

Jövő februártól indul a Zsigmond Király Egyetemen a portlétesítmény menedzsment posztgraduális képzés.

Hogyan váljunk versenyképessé?

Az oktatási intézmények egyik legfontosabb feladata az orientáló képesség kialakítása a hallgatókban.

Olvasott ma már Tolsztojt?

"Minden emberi érzelem, hirtelen tisztává, világossá válik, amikor az ember egy Tolsztoj-regényt vagy novellát elolvas."

Most adásban
Téma: A Herman Ottó Intézet munkájának bemutatása – Béres András ügyvezető, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Ezt követő adásaink