Életmód
Itt az influenzaszezon - így védekezzen!
Fül-orr-gégeközpont/OPH Kép: pixabay.com
2018. február 2.

A védőoltás mellett érdemes bevetni számos praktikát, hogy elkerüljük az influenzát vagy továbbadjuk a fertőzést - mutatott rá Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Tényleg használjon zsebkendőt!
Az influenzáról tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed. Egy tüsszentés alkalmával közel 40 ezer apró nyálcsepp kerül a levegőbe, az influenzát okozó vírusok ezekhez tapadva még órákig lebegnek a levegőben és képesek nagyobb távolságra is eljutni. Ezért nagyon fontos, hogy ha ön vagy a környezetében valaki beteg, tegye a kezét vagy zsebkendőt a szája elé, hogy megakadályozza a kórokozók levegőben való terjedését!

Forrás: pixabay.com


Fordítson elég időt a kézmosásra!
A legkorszerűbb, antibakteriális és illatos kézmosó sem ér semmit, ha elnagyoltan, a kézmosást összecsapva használjuk. Szánjunk rá legalább 20 másodpercet, átdörzsöljük a kezünket és ne feledkezzünk meg az alapos öblítésről sem!

Forrás: pixabay.com


Ne látogassa a beteget!
Sokan akkor sem pihennek, ha már betegek. Ezzel viszont nemcsak a saját gyógyulásukat nehezítik, de a többieket is könnyen megfertőzhetik. Az sem szerencsés, ha túl hamar térünk vissza a munkába, a náthával ellentétben az influenza vírusát nemcsak 3, de akár 5-7 nap múlva is tovább adhatjuk.

Viseljen maszkot!
Megfelelő távolságot tartani jóval nehezebb, ha a velünk egy lakásban élő családtagunk lett beteg. Ilyen esetben csakis a zsebkendő használat, a rendszeres kézmosás, illetve az orrot és a szájat betakaró egészségügyi védőmaszk viselése segíthet meggátolni a kórokozók terjedését.


Tudja, hogy mitől beteg!
A téli időszakban gyakori nátha és az influenza tünetei hasonlóak lehetnek, ám van néhány olyan eltérés, ami alapján mi magunk is el tudjuk dönteni, hogy melyik betegség miatt érezzük rosszul magunkat. A magas láz és az erős fejfájás náthában ritkább, és az izomfájdalmak és erős fáradtságérzet is az influenzára jellemző.

A náthából gyorsabb a felépülés, influenza után a fáradtság és a gyengeség még akár 2-3 hétig is megmaradhat.

Torokfájás mindkét betegség esetén gyakori tünet, az orrdugulás és a tüsszögés azonban a nátha jele. Köhögés is mindkét esetben előfordulhat, ám influenza esetén jóval erősebb és elhúzódó lehet.

Forrás: pixabay.com


Aludjon sokat, egyen jókat és mozogjon!
A fenti mondatban tulajdonképpen minden benne van, amit tudnunk kell arról, hogyan csökkenthetjük a téli betegségek kockázatát.

Kutatások igazolják, hogy aki keveset – napi 7 óránál kevesebbet - alszik, könnyebben megbetegszik.

Igyekezzünk változatosan táplálkozni, és mozogjunk! Ezzel nemcsak az ellenállóképességünket növeljük, hanem az immunrendszer működését gyengítő stressz levezetésének is remek eszköze.

Kapcsolódó cikkek
Egyre több az influenzaszerű megbetegedés

Láz, fejfájás – a leggyakoribb tünetek. Vannak, akik próbálják otthon kikúrálni magukat, de nem sikerül, ezért orvoshoz fordulnak.

Még nem késő védőoltást kérni influenza ellen

Még időben van, aki védőoltással szeretne védekezni az influenza ellen - hívta fel a figyelmet az Emmi.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink