Külföld
Ázsiában tanítanak a magyar kézműves mesterek
FAO Kép: FAO/ Vyacheslav Oseledko
2018. február 12.

Nyolc magyar kézműves mester, régi, tradicionális mesterségek őrzői, érkezett Biskekbe és Taskentbe, a két közép-ázsiai fővárosba, hogy az ottani vidéken élő hátrányos helyzetű nők számára tartsanak továbbképzéseket az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) meghívására.

A kereskedelmi kapcsolatok hazánk és eme távoli térség között több ezer éves múltra tekintenek vissza, és talán épp ez az oka annak, hogy bizonyos hasonlóságok még ma is láthatók a két kultúra hagyományai között.

A FAO által szervezett műhelymunkák révén a résztvevők megtanulják minőségi kézműves termékek készítését, ezáltal szélesítve jövedelemforrásaikat.

„Együttműködésünk a magyar mesterekkel egy költséghatékony megoldás arra, hogy jelentős és folyamatos jövedelmet biztosítsunk a Kirgizisztánban és Üzbegisztánban élő vidéki közösségek számára,” – mondta Dono Abdurazakova, a FAO női egyenjogúság szakértője.

Közép-Ázsia országai hasonló kihívásokkal néznek szembe: vidéki szegénység, táplálkozási hiánybetegségek, magas népszaporulat, amelyek mind komoly nyomás alá helyezik a vidéki infrastruktúrát, a mezőgazdasági földeket és legelőket.

A mezőgazdaság egymagában nem képes megélhetést biztosítani a gyorsan növekvő lakosságnak. Emiatt nők és férfiak arra kényszerülnek, hogy Oroszországban vagy Kazahsztánban keressenek jobb megélhetést.

Mindemellett egy 2016-os FAO felmérés megállapította, hogy a térség komoly potenciállal rendelkezik a hagyományos kézműves mesterségek terén, amelyek jó alapot adnak egy virágzó üzleti tevékenység elindítására, ezzel csökkentve a vidéki térségekből való elvándorlást. Ilyen mesterségek például a gyapjúfeldolgozás, textilszövés és a kosárfonás.

A FAO támogatásával a magyar Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) – Magyarország legnagyobb, népi kézművességet támogató szervezete –, a Közép-Ázsiai Kézműveseket Támogató Szövetséggel együttműködésben további workshopok sorát szervezi majd. Ezek célja olyan emberek képzése, akik később tovább tudják adni tudásukat – a mintegy 90 vidéki nő így képes lesz megsokszorozni a projekt hatását.

A NESZ kezdetektől legfontosabb céljának tekinti a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását és bemutatását. Képzések, táborok, kiállítások és konferenciák szervezésével és a mesterek piacra segítésével kíván hozzájárulni a több évszázados tudás éltetéséhez, továbbadásához.

Az ismert magyar művészek olyan technikákat tanítanak a résztvevőknek, ahol a kívánt terméket a különböző mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával hozhatják létre. A legjobban sikerült munkák, továbbá nyolc kirgiz és üzbég művész, a Szövetség meghívására részt vehet a budapesti Mesterségek ünnepén.

-