Belföld
Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek
MTI Kép: MTI/Illyés Tibor
2018. február 13.

A Budapest 73 évvel ezelőtti ostromakor meghalt civil áldozatok tiszteletére tartottak megemlékezést kedden a budapesti Farkasréti temetőben a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szervezésében.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a mintegy száz ember előtt, hóesésben mondott beszédében felidézte: 1945. február 13-án ért véget a második világháború egyik leghosszabb ideig - 53 napig - tartó, városban zajló ütközete.

Hangsúlyozta:

ha a nemzet tagjai képesek a halottaikra tiszta szívvel, egymás iránti megértéssel emlékezni, akkor van jövőnk.

A megemlékezés előtt a Regnet-ház és a Vitéz utca 2., valamint a Fő utca 59. alatti házakban meghaltak sírhelyeinél koszorúkat helyeztek el.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója beszédet mond a Civil áldozatok síremlékénél a Nemzeti Örökség Intézete és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság megemlékezésén a Farkasréti temető 19/1 parcellájában a második világháború fővárosi befejezésének évfordulóján, 2018.február 13-án.
MTI Fotó/ Illyés Tibor

A megemlékezés végén az áldozatok emléke előtt fejet hajtott Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója, Szakály Sándor és Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese. Az emlékezők, köztük diákok virágokat helyeztek el a síroknál.

Hetvenhárom éve, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Budát. A védők és a polgári lakosság körében a halottak és sebesültek száma több mint százezerre tehető.

A főváros épületeinek 27 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg súlyosan, több mint 32 ezer lakás semmisült meg vagy vált lakhatatlanná.
Következő adásunk
Téma: Új park született Kőbányán – Radványi Gábor alpolgármester és Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
Ezt követő adásaink