Közigazgatás
Magyar lelkészeket küld a diaszpórába a kormány
OPH Kép: OPH
2018. február 15.

A Kőrösi Csoma Sándor, valamint a Petőfi Sándor Program után az idei évben már lelkészeknek is indít ösztöndíj programot a Nemzetpolitikai Államtitkárság, melynek célja a diaszpórában élő közösségek identitásának további erősítése. A programba legalább 20 fő bevonását tervezik – mondta a Rádió Orienten Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A nemzetpolitika kiemelt ágazatot képviselt a kormányzati munkában az elmúlt 4 évben is, és összességében 2010 óta 9,1-ről 82 milliárd forintra nőtt a külhoni magyarságot támogató programokra szánt összeg – emlékeztetett az államtitkár.

A magyar identitást elősegítő ösztöndíjas programok 2013-ban indultak el a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében, amelyhez 2015-ben csatlakozott a Petőfi Sándor Program is. Mindezek célja, hogy a résztvevők a világ magyarsága körében segítsék az ott élők közösségi életének megszervezését, magyar identitásuk erősítését, és az anyaországgal való kapcsolatuk erősítését.

Ezt egészíti ki a 2018-ban induló lelkész ösztöndíjprogram,

amelybe a kormány szándékai szerint 20-nál többen vehetnek majd részt. Idén első körben a protestánsok körében hirdetik meg az ösztöndíjat, de a katolikus egyházzal is folynak tárgyalások, így rövidesen számukra is megnyílik a lehetőség – vázolta a terveket Potápi Árpád.

Családbarát vállalkozásokat támogat a kormány

A tematikus évek sorában az idén a külhoni családok évét hirdette meg a kormány. Ennek keretében olyan külhoni vállalkozásokat támogatnak, amelyek családbarát tevékenységet folytatva segítik az anyák munkába való visszatérését vagy éppen a gyermekek szünidei elhelyezését.

Ehhez kapcsolódik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is, hiszen az intézmények építésénél is számítunk a helyi magyar vállalkozókra”

– mondta az államtitkár. Kiemelte: azért fontos már az óvodásoknál elkezdeni a nemzeti identitás kialakítását, mert ha ez a korosztály az első lehetséges időpontban nem magyar intézményt választ, nagy valószínűséggel számukra a magyar identitás a későbbiekben sem fog olyan szoros kötődést jelenteni.

Téma: Az eltelt négy év nemzetpolitikai eredményei
Vendég: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
A műsort vezeti: Adorján András
00:30 Az elmúlt 4 év eredményei
05:23 Külföldi regisztráció a választásokra
08:02 Jönnek az új ösztöndíj-programok
17:49 A tematikus évek céljai
19:00 Az óvodafejlesztési program céljai
20:34 A külhoni családok éve
24:35 A vállalkozások szerepe
Kapcsolódó cikkek
2018 a külhoni magyar családok éve is

Az Emmi által meghirdetett Családok éve programhoz január elsején csatlakozott a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága.

Potápi: a 21. században erős magyarság épül

A 20. század nem a magyarok százada volt, de a 21. században erős magyarság épül – hangsúlyozta az államtitkár Zentán.

Egymilliárddal támogatják a külhoni magyar családokat

A 2018 a külhoni magyar családok éve programra összesen 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink