Külföld
Több száz Kárpát-medencei óvodát fejleszt a kormány
OPH Kép: OPH
2018. február 18.

Két ütemben összesen 38,5 milliárd forintból valósul meg az a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, amelynek keretében 151 új intézmény épül, közel 500 intézményben felújításokra kerül sor és 1500 helyszínen alakítanak ki magyar játszósarkokat. A részletekről Grezsa Istvánt, a Miniszterelnökség miniszteri biztosát kérdeztük a Rádió Orienten.

A program első ütemének célja elsősorban a szórványban élő gyermekek magyar nyelvű óvodai képzésének megvalósítása.

Célunk, hogy minden magyar vagy vegyes házasságban született gyermek számára elérhető legyen a magyar nyelvű óvoda és kisiskola,

mert ez a feltétele annak, hogy később ezek a diákok magyar nyelvű középfokú, majd felsőoktatási intézményben folytassák tanulmányaikat” – mondta a miniszteri biztos.

A program keretén belül a gyermekek szellemi-lelki fejlődését szolgáló szakmai pontokat telepítenek több mint 1500 intézménybe. Az úgynevezett Magyar Sarok hozzájárul az óvodai oktatás minőségének javításához, a magyar kultúrához kapcsolódó ismeretek és kötődés elsajátításához. Mint azt Grezsa István elmondta, több mint száz eleme lehet egy ilyen saroknak, így minden intézmény maga választhatja ki a pedagógiai módszereinek legmegfelelőbb részeit. Tartalmaznak magyar nyelvű mesekönyveket és készségfejlesztő játékokat, és

céljuk, hogy a gyerekek a lehető legtermészetesebben tanulják meg használni anyanyelvüket.

Az óvodák fejlesztése mellett cél a kisebb gyerekek ellátását szolgáló bölcsődei intézmények kialakítása is. Hiszen mint arra a miniszteri biztos rámutatott: a környező országokban a hazánkban bevett bölcsődei gyakorlat lényegében nem létezik, eltekintve a nagyvárosok néhány fizetős intézményétől, amelyek egy átlag család számára anyagilag nem elérhetőek.

A szórványban élő magyarok támogatása mellett a programnak külön része a külhoni roma kisebbség felzárkóztatása is.

Ennek köszönhetően a magyar nyelvű oktatási rendszerben nevelkedő romák minőségi óvodai oktatásban részesülhetnek, növelhetik a külhoni magyar iskolarendszer bázisát, illetve integrációjukkal erősíthetik a helyi magyar közösségeket. „A cigány kisebbség felzárkóztatása és az együttélés megteremtésének lehetősége nemcsak itthon, hanem az egész Kárpát-medencében kulcskérdés” – mondta Grezsa István.

Téma: Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program
Vendég: Grezsa István miniszteri biztos, Miniszterelnökség
Szerkesztő-műsorvezető: Adorján András
00:25 A beruházás szükségessége
03:30 A köldökzsinor program
05:17 Az óvodafejlesztési program
06:22 Mit jelent a magyar sarok?
08:43 Együttműködések
15:46 A helyszínek kiválasztása
20:33 A fenntartás kérdése
25:01 Cigány óvodák létesítése
29:32 Mit várnak a fejlesztésektől?
Kapcsolódó cikkek
Magyar lelkészeket küld a diaszpórába a kormány

Az idei évben már lelkészeknek is indít ösztöndíj programot a Nemzetpolitikai Államtitkárság – közölte Potápi Árpád János államtitkár.

Grezsa: a nemzeti egység felé mutat az óvodafejlesztési program

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 novemberében hagyta jóvá a magyar kormány.

Pótápi: a történelmi egyházak a magyarság megmaradásának alappilérei

Magyarország kormányának alapvető célja a kárpátaljai magyar közösség megőrzése ‒ hangsúlyozta a politikus Beregszászon.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink