Életmód
Még mindig tombol az influenza
OPH Kép: Illusztráció, Reuters/Radu Sigheti
2018. február 21.

Noha a megbetegedési arány nem kiugróan magas, a 7. heti beérkezett adatok értékelése után kijelenthető, országos influenzajárvány van, a megbetegedések száma pedig fokozatosan növekvő tendenciát mutat. Így tehát kijelenthető: még mindig nem értük el az országos csúcsértéket – tájékoztatott dr. Müller Cecília, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője a Rádió Orienten.

A mintákat a háziorvosok veszik a tipikus klinikai tünetek alapján influenzával diagnosztizált betegektől, és az Országos Közegészségügyi Intézet Vírusdiagnosztikai osztályán analizálják. A szakember elmondta: a leggyakrabban azonosított vírustörzs meglepő módon a B. Rendkívül intenzív az idei a járvány, minden megyében jelen van az influenza ezen típusa, de érkeztek adatok az A vírustörzs jelenlétéről is.

Éveken át jellemzően az A típus dominált, és ez a törzs okozott korábban nagy közösségi járványokat, míg a B idáig nem tudott nagyobb kiterjedésű megbetegedési hullámokat indítani. Most azonban meglepő módon mégis a B típusú influenzavírus a meghatározó ‒ mutatott rá a szakember.

Müller Cecília elmondta: az influenza ‒ és ez bármely típusra elmondható ‒ egy kifejezetten és rendkívül variábilis vírus, amely nagyon könnyen módosít a saját génszerkezetén, ezért is elengedhetetlenül fontos a laboratóriumi-diagnosztikai nyomon követés. A WHO (World Health Organization ‒ Egészségügyi Világszervezet) ugyanis az adatszolgáltatások alapján határozza meg évről évre pl. az oltóanyagok összetételét.

A krónikus, idült betegségekben szenvedők számára, valamint a fokozott kockázatú csoportokba (idősek, legyengült immunrendszerűek, kismamák, nagyobb közösségekben ‒ pl. szociális ellátásban tevékenykedő ‒ dolgozók, állattartó telepeken dolgozók) tartozók számára is elengedhetetlenül fontos a vakcina beadása. A szakember kiemelte, ezzel együtt alapvetően mindenki számára erősen ajánlott a védőoltás, és

még most sincs késő felkeresni a háziorvost.

Az idén az oktatási-nevelési intézményben dolgozók is ingyenesen hozzájuthatnak a védőoltáshoz, ami azért is fontos, mert az elmúlt két hétben a gyerekek és fiatal felnőttek irányába tolódott el a megbetegedések száma, mely ezen korcsoportokban már több mint 30-30 százalékot tesz ki az összes megbetegedéshez képest.

A szövődmények (leggyakrabban tüdőgyulladás, gyermekek esetében akár középfül- vagy arc- és homloküreg-gyulladás) tekintetében sem mellékes az oltottság, hiszen ezek kialakulásának esélyét vagy a különböző szövődmények mértékét is jelentősen csökkentheti az oltóanyag.

A védekezésben természetesen az oltottság mellett a megfelelő higiéniai szabályok betartása is elengedhetetlen ‒ hívta figyelmet Müller Cecília.

Kapcsolódó cikkek
Sokfelé van látogatási tilalom

Az országos influenzajárvány miatt hetvenkét kórházban van teljes vagy részleges látogatási tilalom.

Terjed az influenza Fejérben

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint - az előző héthez viszonyítva – nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi ápolást igénylők száma.

Itt az influenzaszezon - így védekezzen!

A védőoltás mellett érdemes bevetni számos praktikát, hogy elkerüljük az influenzát vagy továbbadjuk a fertőzést.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink