Gazdaság
Új osztállyal bővült a NAK
NAK Kép: NAK
2018. február 23.

Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztálya, amely a bürokratikus terhek csökkentését, a jogszabályok észszérűsítését és az ajánlati fajtajegyzékek összeállítását tekinti a közeljövő legfontosabb feladatának.

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya 2018. február 22-én Gödöllőn. Az osztályon belül egy alosztály jött létre a beszállítóipari szereplők részére.

Az osztály tevékenységének felügyeletét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke látja el. Az alelnök az ülésen hangsúlyozta: az osztály meghatározó jelentőséggel bír, hiszen a közel 400 ezres kamarai tagság nagyságrendileg fele fő- vagy melléktevékenységként foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel vagy érdekelt az ehhez kapcsolódó beszállítóiparban.

Petőházi Tamás, az osztály elnöke elmondta: kiemelt feladatnak tekinti a termékpályát érintő jogszabályi javaslatok kidolgozását, a bürokráciacsökkentést, illetve az ágazati szereplők versenyképességének növelését az innovatív technológiák megismertetése és elterjesztése révén. A célkitűzések között szerepel továbbá a hosszú ideje várt ajánlati fajtajegyzék összeállítása: ezt idén a takarmánykukoricára, jövőre az őszi búzára, a későbbiekben pedig olajosnövényekre és a szójára tervezik elkészíteni. Az ágazat szempontjából kiemelt jelentőséggel bír az egyes gabonafélékre és olajos magvakra alkalmazott fordított áfa kérdése, amelynek alkalmazását az Európai Unió (EU) 2018. december 31-ig engedélyezte. Az osztály több javaslattal is készül arra a helyzetre, ha az EU nem járul hozzá ennek meghosszabbítására – tette hozzá Petőházi Tamás.


Most adásban
Téma: Miként segíti a Takarék Bank a hazai agrárvállalkozásokat? – Hollósi Dávid igazgató, Takarék Agrár, Takarék Csoport
Ezt követő adásaink